Juudi õunakook

Algselt Poolast pärit kook, mis on populaarne näiteks Pennsylvania osariigis U.S.A.-s, aga ka Austrias, kus seda tuntakse “Jüdischer Apfelkuchen” nime all.
Kuna kook ei sisalda piimatooteid, siis saavad juudid seda süüa ka pärast liharoogi. Ühtlasi tähendab see seda, et see maitsev kook sobib ka kõigile neile, kes väldivad laktoosi ja kaseiini.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1 kg õunu

1 sl kaneeli

1 dl vanillisuhkrut

1 sidruni mahl ja riivitud koor

Tainas:

4 muna

200 g suhkrut

250 ml rapsiõli vm mahedamaitselist õli

240 g e. 4 dl nisujahu

1 sl küpsetuspulbrit

0,25 tl soola

Peale:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Vooderda 26 cm läbimõõduga (lahtikäiv) koogivorm küpsetuspaberiga.

Pese ja koori õunad, lõika neljaks ja eemalda südamikud. Seejärel lõika õunad õhukesteks viiludeks. Pane kaussi, lisa vanillisuhkur, kaneel, sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor. Sega ja lase seista pool tundi.

Siis kuumuta ahi 180°C (pöördõhuga ahi 160°C).

Sega teises kausis nisujahu, küpsetuspulber ja sool.

Sega kolmandas kausis munad ja suhkur ning mikserda vähemalt 5 minutit, kuni muna-suhkruvaht on hele ja kohev. Siis mikserda vähehaaval juurde õli.

Sega kiiresti juurde jahusegu, kuni saad ühtlase taina.

Tõsta pool tainast ettevalmistatud koogivormi. Laota peale pool kaneeli, vanilli ja sidruniga maitsestatud õunaviiludest. Siis kata ülejäänud tainaga, kõige peale laota ülejäänud õunaviilud.

Küpseta 180-kraadises umbes 1,5 tundi. Kui kook pealt liigselt pruunistuma kipub, kata kook pealt fooliumiga.

Kontrolli koogi küpsust puutikuga - kui see koogi keskele torgates puhtaks jääb, on kook valmis.

Võta kook vormist välja, lase jahtuda. Sõelu peale tuhksuhkrut ja serveeri.

Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR