2 dl kuivatatud asukiube
1 dl suhkrut
2 tl sidrunimahla
8 dl vett
Lisaks:2 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort
2 dl (vähendatud rasvasisaldusega) piima
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 sl sidrunimahla
Valmista esmalt asukioapasta. Selleks leota ube rohkes magedas vees vähemalt 8 tundi (hoia jahedas!).
Kurna ja loputa oad, siis pane potti. Lisa suhkur, sidrunimahl ja 8 dl vett. Kuumuta keemiseni ja keeda mõned minutid. Siis alanda kuumust ja keeda tasasel tulel kaane all umbes 2,5 tundi, kuni oad on täitsa pehmed.
Kurna oad, siis peenesta oad neid läbi peene sõela hõõrudes. Lase saadud oapastal jahtuda.
Jäätise valmistamiseks mõõda piim ja rõõsk koor potti. Kuumuta keemiseni, sega aeg-ajalt.
Vispelda munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Kui koore-piimasegu on keema hakanud, siis vispelda väike kulbitäis kuuma vedelikku munavahu hulka ("tempereeri"). Siis lisa samal moel veel paar kulbitäid, seejärel kalla munavaht kuuma piima-kooresegu hulka.
Kuumuta segu keskmisel tulel pidevalt segades umbes 5 minutit või kuni segu pakseneb. Ära keema lase, sest siis läheb muna tükki!
Tõsta pott tulelt, lisa vanillisuhkur. Jahuta kiiresti (nt tõsta kogu pott jääveega täidetud kaussi).
Sega jahtunud oapasta ja jahtunud muna-suhkru-kooresegu. Kalla jäätisesegu madalasse laia vormi, kata kinni ja pane sügavkülma.
Lase umbes 8 tundi külmuda. Sega paar korda külmutamise ajal, et saaksid ühtlase tekstuuriga jäätise.
Retsept on Soome ajakirjast Glorian ruoka & viini (7/2006, Adsukijäätelö)
Asukijäätis
Veidi jaapanihõnguline jahutav dessert.