Pehmed ploomikuklid

Böögimaalt pärit suvine küpsetis, mis on tuntud kui Zwetschgen-Rohrnudeln ja Zwetschgen-Buchteln nime all. Buchteln-kuklid on populaarsed ka Austrias ja mujal piirkonnas.

Kogus
12 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

500 g nisujahu

42 g värsket pärmi või 2 pakki kuivpärmi (a 7 g)

120 g suhkrut

250 ml käesooja piima

8 g vanillisuhkrut (1 pk)

1 muna

näpuotsaga soola

0,5 sidruni riivitud koor

200 g võid + vormi määrimiseks

24 suurt sinist ploomi

1-2 tl jahvatatud kaneeli

valmis kuklitele tuhksuhkrut

Valmistamine

Pane jahu kaussi, tee keskele süvend. Murenda keskele pärm, siis puista peale 2 sl suhkrut. Lase pärmil sulada, siis sega juurde veidi jahu, lisa 50 ml käesooja piima ja sega jahukausi keskele väike eeltainas. Lase sel soojas kohas u 15 minutit kerkida. 

Siis lisa kaussi ülejäänud piim (200 ml), vanillisuhkur, muna, sool, riivitud sidrunikoor ja 50 g sulatatud võid. Sega kõik kokku, siis sõtku kergelt jahusel laual ühtlaseks nõtkeks tainaks. Kata tainakauss kinni, lase soojas kohas umbes tund aega kerkida, kuni tainas on paisunud kahekordseks. 

Samal ajal valmista ette ploomid - pese, kuivata, lõika pooleks ja eemalda kivid. 

Sega ülejäänud suhkur (100 g) kaneeliga. 

Jaota kerkinud tainas 12 portsuks. Suru iga tainaports lapikuks, aseta sellele 2 ploomi ja keera ploomid tainasse. 

Veereta tainapalle ülejäänud 100 g sulatatud võis, siis kasta üks pool kaneelisuhkru sisse ja aseta suurde ahjuvormi (30 x 20 cm), kaneelisuhkrune pool all. Lase umbes 30 minutit kerkida. 

Kuumuta ahi 180C (pöördõhuga 160C). Puista ülejäänud kaneelisuhkur kerkinud kuklitele, aseta peale võitükikesi.

Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 35 minutit. Sõelu valmis saiakestele tuhksuhkrut, serveeri soojalt või külmalt, kõrvale paku vanillikastet

Nipid ja soovitused:

  • Saksa retseptides tehakse eelkergitusega pärmitainas. Teoreetiliselt ei ole see hädavajalik, võid kasutada oma lemmikviisi pärmitaina valmistamiseks. 
  • Käsitsi sõtkumise asemel võib muidugi kasutada ka lauamikserit. 

Loe veel:

  • Buchteln on algselt pärit Böömimaalt, aga on nüüd olulisel kohal mitmes regiooni riigis - Austrias, Slovakkias, Sloveenias (buhteljni), Ungaris (bukta), Bavaarias (Rohrnudeln), Serbias (buhtle/buhtla), Horvaatias (buhtle), Poolas (buchta), Tšehhis (buchta/buchtička), Lombardias (Buten), Rumeenias Banati piirkonnas (bucte). 

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR