Serbia oasupp (пасуљ)

Oli aeg, kus pasulj'i peeti lihtsa talurahvatoiduks, aga nüüd on see hinnatud rahvustoit ja restoranide menüüdes. Serbia oasuppi võib teha lihaga või lihata, ubadeks on valged tetovac (тетовац) oad. Siin lihaga variant.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

225 g kuivatatud valgeid ube

4 l külma vett

675 g seakooti või suitsuribi

soola ja musta pipart

3 hakitud porgandit

3 tükeldatud kartulit

2 hakitud sellerivart

1 hakitud sibul

1 hakitud küüslauguküüs

Paksendamiseks:

4 sl õli

4 sl nisujahu

1 sl teravat või mahedat paprikapulbrit

Valmistamine

Pese oad, nõruta. 

Pane suurde potti oad, vesi ja suitsuliha. Kuumuta keemiseni, koori pinnale kougnev vaht. Kui vahtu enam ei teki, siis lisa maitse järgi soola-pipart. Alanda kuumust ja lase tund aega podiseda.

Lisa köögiviljad ja kuumuta supp uuesti keemiseni. Siis alanda kuumust ning lase veel tund aega podiseda. 

Tõsta supist liha välja ja eemalda liha luudelt. Lõika liha tükkideks ja pane seejärel supi sisse tagasi. 

Kui soovid suppi paksendada, siis lisa zafrig. Selleks kuumuta õli väikeses potis, lisa jahu ja prae segades, kuni jahu on helepruun. Tõsta pott tulelt, sega juurde paprika. Pane pott uuesti tulele ja lisa kruusitäis supileent. Sega hoolega, siis kalla supi hulka. Kuumuta umbes 5 minutit või kuni supp on sobivalt paks. 

Serveerimisel puista peale hakitud peterselli. 

Nipid ja soovitused:

  • Tetovac oad on suured valged ja lapikud oad, mis on pärit Makedooniast Tetovo linnast ning on levinud ka Serbias ja Bosnias.
  • Supi võib vabalt päev varem valmis keeta - peale seismist maitseb see veelgi paremini! 

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR