Kifliki

"Кіфлики" on väikesed pähkli- või moositäidisega sarvesaiad Ukrainast.

Kogus
18 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

450 g e. 7,5 dl nisujahu

125-150 g hapukoort

250 g võid

Peale:

tuhksuhkrut

Täidiseks:

paksemat mustasõstrakeedist või ploomimarmelaadi

Valmistamine

Pane jahu kaussi, lisa tükkideks lõigatud külm või ja näpi see jahu hulka. Siis sega jaokaupa juurde hapukoor ning sõtku, kuni saad elastse taina (vajadusel lisa veel lusikatäis jahu). 

Pane tainas 2-3 tunniks külmkappi tahenema. 

Kuumuta ahi 200 C. 

Siis jaota tainas kolmeks. Puista lauale jahu ja rulli see u 12 cm x 18 cm ristkülikuks. Lõika see omakorda 6 cm x 6 cm ruutudeks. 

Pane iga tainatüki serva lusikatäis paksemat moosi, keera moosisest poolest alustades toruks ja siis keera see kergelt poolkuukujuliseks. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 

Korda sama ka ülejäänud tainaga, nii et kokku saad 18 poolkuukujulist rulli. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni poolkuud on veidi kerkinud, aga ei tohi üle küpseda - mitte mingil juhul ära pruuniks lase küpseda!

Lase veidi jahtuda, siis sõelu peale tuhksuhkrut ja serveeri. 

Nipid ja soovitused:

  • Võid vormida sarvekesed ka nii, et jaotad taina kolmeks ja rullid õhukesteks ketasteks. Siis lõikad iga ketta 8 kolmnurgaks, asetad moosi iga kolmnurga laiemasse otsa ja siis rullid kokku. 

Loe veel:

  • Valik Ukraina retsepte Nami-Namis, sh kooke ja magusaid küpsetisi.
  • Kifliki juured ulatuvad Austriasse (vrdl kipferln), kust nad Tagakarpaatia (Закарпатська область) kaudu levisid üle Ukraina. Ukraina kifliki täidiseks on kas pähklid või paksem moos.
  • Kifliki on kõige populaarsemad talvisel ajal, aga neid müüakse aastaringselt. 

Retsept siit. Fotol olevad kiflikid küpsetas Liina Vahter.

LISA KOMMENTAAR