Vanillekipferln

Vanillekipferln on Austrias populaarsed vanillisarvekesed - üks armastatumaid küpsiseid jõulude ajal.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

250 g nisujahu

30 g kartulitärklist või maisitärklist

150 g jahvatatud mandleid või kreeka pähkleid või mandli- või pähklijahu

250 g külma võid

1 munakollane

70 g tuhksuhkrut

1-2 tl vanillisuhkrut või -ekstrakti

Valmistamine

Pane jahu, tärklis ja mandli- või pähklijahu köögikombaini kaussi. Sega, siis haki sisse külm või ja töötle köögikombainis puruseks. Siis lisa munakollane, tuhksuhkur ja vanill. 

Suru tainas palliks, keera toidukilesse ja pane umbes tunniks külmkappi puhkama. Võta tainast väikesed pallikesed (nii umbes kreeka pähkli suurused), veereta see käte vahel väikeseks vorstikeseks ja siis vormi väikeseks poolkuuks/sarvekeseks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 

Küpseta 170 °C ahjus umbes 15 minutit või kuni küpsised on helekuldsed. Veeretada sooje küpsiseid rohkes tuhksuhkru-vanillisuhkru segus.

Nipid ja soovitused:

  • Küpsised on Austria päritolu, aga kuuluvad nüüdseks kindlalt ka Saksa, Ungari, Tšehhi, Poola ja Slovaki jõululauale. 
  • Traditsiooniliselt tehti neid küpsiseid ilma munata. 

Loe veel:

Retsept on mugandatud siit

LISA KOMMENTAAR