600 g nisujahu
200 ml külma vett
maitse järgi soola
Täidis:1 kg värsket lesta (pärast keetmist u 400 g fileed) või muud valget kala
150 g kartuleid
40 g värsket peterselli
70 g oliiviõli
maitse järgi soola
Lisaks:100 g koorevõid
pool punti peterselli
2 sl kalapuljongit
Sõelu jahu puidust tööpinnale kuhja. Tee jahukuhja keskele auk ja vala sinna soolaga maitsestatud külm vesi. Sõtku kiirelt kätega umbes 10 minutit, kuni saad sileda, elastse ja keskmiselt tihke taina. Kata rätikuga ja pane pooleks tunniks külmkappi.
Täidiseks keeda koorega kartulid ja puhastatud, ent nahaga lest.
Pudista 400 g kalafileed kahvliga peeneks, lisa kooritud ja läbi sõela surutud kartul. Sega hulka oliiviõli, hakitud petersell ja maitsesta soolaga.
Rulli tainas võimalikult õhukeseks ja lõika sellest väikese vormi või napsiklaasi abil välja ümmargused vareenikud. Tõsta iga ratta keskele teelusikaga kalatäidist, näpi või rulli sõrmedega või vormi abil kinni.
Aseta vareenikud jahuga üle riputatud tööpinnale ja kata rätikuga keetmist ootama. Vareenikud võiks jääda väikese lihapiruka kujulised.
Lase soolaga maitsestatud vesi kastrulis keema. Pane vareenikud keevasse vette ja keeda 10-15 minutit, kuni need tõusevad pinnale. Nõruta vareenikud. Sega sulavõi hulka hakitud petersell ja kalapuljong.
Paku vareenikuid koos võikastmega. Kui kõik vareenikud korraga potti ei mahtunud, keeda ka ülejäänud kohe - värskelt tehtud vareenikuid ei tohi seisma jätta.
Retsept ilmus ajalehes Postimees (5.3.2022)
Vareenikud kala ja peterselliga
Siin Tallinna vanalinna restorani "Odessa" peakoka Yuriy Chernovi retsept.