5 dl ehk 300 g nisujahu
1,25 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
140 g toasooja pehmet võid
125 g suhkrut
2 suurt muna + 1 munakollane
Täidis:1,5 dl kvaliteetset musta kirsi moosi
Sega keskmise suurusega kausis nisujahu, küpsetuspulber ja sool, sega läbi.
Pane lauamikseri kaussi toasoe pehme või ja suhkur ning mikserda labaga ühtlaseks ja kreemjaks (u 3 minutit). Kaabi tainas kausi servadest keskele kokku.
Siis lisa munakollane ja 1 terve muna. Mikserda keskmisel kiirusel ühtlaseks. Lisa pool jahusegust ja sega aeglaselt kokku. Siis lisa ülejäänud jahusegu ja sega ühtlaseks. Sega vaid nii palju, kui vaja!
Jaota tainas 2 palliks. Aseta üks tainapall kahe küpsetuspaberilehe vahele ja rulli 28 cm läbimõõduga kettaks. Aseta koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile.
Rulli teine tainapall 23 cm läbimõõduga kettaks. Aseta ka see ahjuplaadile ja tõsta mõlemad 30-60 minutiks külmkappi tahenema.
Aseta metallrest ahju keskele või veidi madalamale. Kuumuta ahi 190°C.
Määri 23 cm läbimõõduga koogivorm võiga. Kata põhi küpsetuspaberikettaga.
Võta tainakettad külmkapist välja ja lase u 5 minutit toatemperatuuril pehmeneda.
Siis eemalda suuremalt tainakettalt küpsetuspaberid ning tõsta tainaplaat vormi. Suru see ühtlaselt põhja ja veidi ka külgedele.
Tõsta kirsikeedis taina keskele, jättes 2 cm äärtest puhtaks.
Nüüd eemalda väiksemalt tainakettalt küpsetuspaberilehed ning tõsta tainaplaat moositäidisele. Suru sõrmede abil servad kokku.
Vispelda väikses kausis alles jäänud muna vähese veega, siis pintselda kook pealt munaga. Tee terava väikese noa abil peale risti-rästri jooned.
Küpseta 190-kraadises ahjus 30-35 minutit.
Võta kook ahjust välja, tõsta metallrestile jahtuma 5 minutiks. SIis libista noaga kook vormi külgedelt lahti. Libista vormist välja või kummuta ühele taldrikule ja siis uuesti teisele taldrikule.
Lõika sektoriteks ja serveeri.
Retsept siit.
Gâteau Basque
Gâteau Basque on Prantsusmaa Põhja-Baski piirkonnas armastatud kook. Kahe liivatainakihi vahel on musta kirsi keedis. Lõuna-Baskimaal Hispaanias tehakse sama kooki keedukreemitäidisega.