Kirsivareenikud

Ukraina kuulsad vareenikud kirsitäidisega (Вареники з вишнею)

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

360 g e 6 dl nisujahu

1-1,5 dl külma vett

2 muna

0,5 tl soola

Täidis:

1 kg kirsse

200 g suhkrut

Valmistamine

Alusta täidisest. Pane külmutatud kirsid kaussi, puista peale suhkur. Lase pool tunnikest tõmmata, siis kurna. Kurnatud kirsse kasuta vareenikute täitmiseks, kurnatud kirsimahl keeda veidi kokku, kuni saad siirupi. Lase sel jahtuda, siis kalla väikese kannu sisse ja anna hiljem koos vareenikutega lauale.  

Taina jaoks sega jahu, vesi, munad ja sool kausis, sõtku keskmise paksusega tainas. Siis rulli see 2-2,5 mm paksuselt välja.

Lõika rullitud tainas 5 cm x 5 cm ruutudeks (kolmnurksete vareenikute jaoks) või õhukese klaasiga ketasteks.

Vareenikutäidis pane täpselt iga ruudu või ketta keskele. Täidist arvesta umbes 1 tl vareeniku kohta - siis ei tõmbu tainas liiga pingule. "Õmblus" ehk ühenduskoht ei tohi olla paksem ülejäänud tainast, sest muidu ei kee need korralikult läbi.

Keeda vareenikuid rohkes vees, et oleks keemisruumi. Liitri vee kohta pane teelusikatäis soola. Keeda 8-10 minutit, olenevalt täidisest.

Valmis vareenikud kerkivad pinnale - tõsta need kurnlusika või vahukulbi abil kuubakindlasse nõusse ja kalla peale sulavõi, et need üksteise külge ei kleepuks.

Serveeri vareenikuid võimalikult kuumalt. Kõrvale paku kirsisiirupit. 

Nipid ja soovitused:

  • Kui kasutad värskeid kirsse, siis tee nii:  Eemalda kirsikivid (hoia need alles!), pane kirsid kaussi. Puista peale suhkur, siis lase sooja päikese käes 2-3 tundi, kuni suhkur kirssidesse imbub. Siis kurna kirsid (kirsimahl kasuta siirupis, kuivi kirsse kasuta vareenikute täitmiseks. Kirsikividest valmista siirup. Kalla kividele 1,5 dl vett ja keeda emailnõus kümmekond minutit, kusjuures 5-7 kirsikivi võid purustada. Kurna tõmmis, maitsesta suhkruga ja keeda siirupiks. Lase jahtuda, siis sega juurde nõrutatud kirsimahl. Anna hiljem koos vareenikutega lauale.

Loe veel:

Retsepti koostas ja pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR