Kukkoset

Karelian pyöröt e. kukkoset on Karjalast pärit ümmargused manna- või riisipudrutäidisega pirukad.
Kui Karjala pirukad on rukkitainast, siis pyöröt valmistatakse pehmest ja veidi magusast pärmitainast. Pärmitainas võib olla vee, piima või vee-piimaseguga.
Serveeri võiga või munavõiga, kõrvale paku kohvi ☕!

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

2,5 dl käesooja piima või vett või vee-piima segu

2 sl suhkrut

7 g ehk 2 tl kuivpärmi

1 tl soola

300 g nisujahu

- osa võib olla täisteranisujahu

4 sl sulatatud võid või õli

Määrimiseks:

tilga veega lahtiklopitud muna

Täidis:

mannaputru või riisiputru

Valmistamine

Kui valmistad pudru spetsiaalselt pirukate jaoks, siis tee seda varakult, et puder jõuaks jahtuda. 

Sega kausis piim, suhkur ja pärm, siis lisa umbes 2/3 jahust ja kogu sool. Sega läbi, siis sega juurde sulavõi/õli. Sõtku seejärel vähehaaval juurde ülejäänud jahu. Jätka sõtkumist, kuni tainas kausi seinte küljest lahti lööb. 

Lase tainal soojas kohas kahekordseks kerkida. 

Jaota kerkinud tainas 10 võrdse suurusega tükiks. Rulli iga tainatükk umbes 1,6 cm paksuseks kettaks. Lase pool tundi kuni tund aega kerkida.

Siis suru klaasipõhjaga iga kerkinud ketta sisse süvend. Pintselda kuklid pealt lahtiklopitud munaga, siis täida süvend riisi- või mannapudruga, nii et see oleks servadega kohakuti. 

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit või kuni saiakesed on pealt kenasti kuldsed. 

Nipid ja soovitused:

  • Küpsetatud saiad võid sulavõiga üle pintseldada. 

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR