Boterkoek

Servadest veidi krõbe, seest võist pehme. Serveeri tassitäie kohviga. Retsept on olnud populaarne Hollandi "lihtrahva" seas juba 1930ndatest.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

200 g toasooja pehmet võid

200 g suhkrut

8 g vanillisuhkrut

1 suur muna + veel määrimiseks

näpuotsaga soola

250 g nisujahu

Valmistamine

Hõõru või suhkruga kreemjaks ja kohevaks. Siis lisa muna, vanillisuhkur ja näpuotsatäis soola, sega ühtlaseks. 

Sega juurde jahu ning sega tainas ühtlaseks. Koogitainas on üsna paks!

Määri 24 cm (lahtikäiv) koogivorm võiga ja puista üle jahuga. Aseta vormi põhja küpsetuspaber. 

Tõsta tainas vormi, silu ühtlaseks ja suru kergelt kokku. Pintselda pealt lahtiklopitud munaga, siis tee kahvliga risti-rästi triibud peale. 

Küpseta 180-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni kook on pealt kuldne ja servadest krõbe, keskelt aga veel natuke niiske. 

Võta ahjust välja, lase vormis veidi jahtuda. Siis tõsta kook metallrestile jahtuma. 

Serveerimieks lõika õhukesteks viiludeks. 

Nipid ja soovitused:

  • Kook säilib kinnises karbis toatemperatuuril kolm-neli päeva. 
  • Mõned retseptid lisavad veidi riivitud sidruni- või apelsinikoort või riivitud muskaati või hakitud ingverisukaadi (viimasel juhul on koogi nimeks "Joodse boterkoek" ehk juudi võikook).  

Loe veel:

Retsept mugandatud siit, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 30.01.2022 10:20

Väga mõnus kook ja tore avastus. Muide, tekstuuri poolest võiks vanduda, et tegemist on martsipanikoogiga, aga no ei ole :)

Pille
postitatud 15.09.2023 18:49

Pilt ka: