200 g toasooja pehmet võid
200 g suhkrut
8 g vanillisuhkrut
1 suur muna + veel määrimiseks
näpuotsaga soola
250 g nisujahu
Hõõru või suhkruga kreemjaks ja kohevaks. Siis lisa muna, vanillisuhkur ja näpuotsatäis soola, sega ühtlaseks.
Sega juurde jahu ning sega tainas ühtlaseks. Koogitainas on üsna paks!
Määri 24 cm (lahtikäiv) koogivorm võiga ja puista üle jahuga. Aseta vormi põhja küpsetuspaber.
Tõsta tainas vormi, silu ühtlaseks ja suru kergelt kokku. Pintselda pealt lahtiklopitud munaga, siis tee kahvliga risti-rästi triibud peale.
Küpseta 180-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni kook on pealt kuldne ja servadest krõbe, keskelt aga veel natuke niiske.
Võta ahjust välja, lase vormis veidi jahtuda. Siis tõsta kook metallrestile jahtuma.
Serveerimieks lõika õhukesteks viiludeks.
Retsept mugandatud siit, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Väga mõnus kook ja tore avastus. Muide, tekstuuri poolest võiks vanduda, et tegemist on martsipanikoogiga, aga no ei ole :)
Boterkoek
Servadest veidi krõbe, seest võist pehme. Serveeri tassitäie kohviga. Retsept on olnud populaarne Hollandi "lihtrahva" seas juba 1930ndatest.