1 kg kooritud kartuleid
vormi määrimiseks võid
3-4 sibulat
100 g nõrutatud 'Kipperi' "anšoovise" fileed või vürtsikilufileesid
4 dl 35% rõõska koort
soola ja musta pipart
peale võitükikesi
Koori kartulid, lõika peenikesteks kangideks. Koori sibulad, lõika õhukesteks viiludeks.
Prae sibulad väheses võis kergelt läbi, aga ära pruunista!
Laota laia ja madala ahjuvormi põhja pool kartulitest, peale praetud sibulad, vürtsikilufileed* ja ülejäänud kartulid. Maitsesta pipra ja vähese soolaga.
Kalla peale niipalju rõõska koort, et kartulid oleksid peaaegu kaetud (koort võib minna veidi rohkem või vähem - see sõltub vormi suurusest). Puista peale riivsaia ja võitükikesi.
Küpseta 225-kraadises ahjus umbes tund aega. Kontrolli, kas kartulid on küpsed - kui veel mitte, siis kata roog liigse pruunistumise vältimiseks pealt fooliumiga ja küpseta 200-kraadises ahjus vees 10-15 minutit.
Serveeri koos salatiga omaette einena või liharoa lisandina.
Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Ma kohe ei oska kirjeldada, kui hästi see roog meile maitseb! :D Me küll puljongit pole siiamaani pannud, aga nüüd katsetan ka sellega kindlasti ära. Üks selliseid toite, mida teen suuremas koguses, eeldades, et jätkub ka järgmiseks päevaks, aga mis ikkagi saab alati otsa juba samal õhtul. Viimanegi kastmeraas kaabitakse leivatükiga kokku...
vähemalt teatud rootsi piirkondades tehakse seda veidi teisiti. Sibulat läheb paar-kolm korda rohkem (4-6 sibulat) ja see praetakse (hautatakse) pannil enne pehmeks. See annab eriti hea magusa meki juurde. Lisaks pannakse kõiksepeale riivsaia ja alles siis võitükikesed. Saiapuru läheb mõnusalt krõbedaks.
Ei olnud midagi erilist minu jaoks
Tehtud, üldiselt mõnus, aga jättis kuidagi ebameeldivalt rasvase mulje. Võibolla panin liiga palju võid.
Pole sõnu, viib keele alla!
Tõesti hea, tegin selle rootslaste moodi- rohke sibulaga- fantastiline. Panin veel sibulakihi peale ka imeõhukesi tomatirõngaid- lihtslt värviks. Kartul oli poest Laura ja aega küpsemiseks kulus ca 45 min.
oooooo, see oli mul puhta ununenud :) kui kord koju tagasi jõuan teen seda... selline isu tuli peale!!!
Väga mõnus, lastele meeldib. Vormiroogade valmistamine on väga perenaisesõbralik :)
Minu pilt aastast 2011 :)
....see on Rootsis nr 1 toit jõululaual. Ise teen seda vormi soolatud lõhega.
Janssoni kiusatus
Üks tuntumaid rootsi rahvusroogi - Janssons Frestelse. See kreemjas kartulivormiroog on väidetavalt saanud nime rootsi ooperilaulja Pelle Janzoni järgi. Retsept ilmus rootsi keeles esmakordselt 1940.a. ja kuulub klassikalisele Rootsi jõululauale.