2 kg kaalikat
2 muna
2 dl 35% rõõska koort
1 dl siirupit
2 tl soola
0.5 tl valget pipart
0.25 tl jahvatatud muskaatõit ehk maasist
Vormi määrimiseks:2-3 sl võid
Peale:2-3 sl riivsaia
Koori kaalikad, lõika tükkideks. Keeda 1 tl soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta ja tambi ühtlaseks pudruks.
Sega munad rõõsa koorega. Maitsest segu siirupi, 2 tl soola, valge pipra ja muskaatõiega. Sega kaalikapudru hulka.
Kalla segu võitatud 2,5-liitrisesse ahjuvormi, silu pealt ühtlaseks (soovi korral kaunista teelusikaga süvendeid tehes).
Küpseta 200-kraadises ahjus, kuni vormiroog hakkab veidi mullitama. Siis alanda kuumust ja küpseta 100-kraadises ahjus veel vähemalt 2 tundi.
Retsept on raamatust "Kotilieden jouluaika: Pikkujoulusta loppiaisen" (2006)
Väga maitsev tuli. Küpsetasin veidi üle tunni 200 kraadi juures. Sirupi asemel panin 1 spl muscovado suhkrut.
Maitsev! Mees küll kurtis, et veidi liiga magus (?), kuid minu meelest oli just õige magususega:)
Õhtuks soovisin teha midagi tervislikku ja kerget. Tegin kaalikavormi, mida Soomes maitsta olen saanud. Päris hea, aga minu jaoks võik suhkrut pisut vähem olla. Samuti küpsetasin poole vähem aega, kui retseptis ettenähtud 2 t.
Kaalikavorm Soome moodi
Populaarne Soome jõuluroog, lanttulaatikko