600 g kalafileed - nt
2 viilu saia
2 väiksemat sidrunit
4 sl hakitud värsket peterselli
60 g võid
soola ja musta pipart
2 porrut
1 saledam suvikõrvits
350 g odrakruupe
900 ml puljongit (võib teha 2 kuubikust)
Kuumuta ahi 225C.
Keeda vesi, lisa puljongikuubikud.
Pane kalafileed ahjuvormi, maitsesta soola-pipraga.
Haki šalottsibulad ja prae need 1/4 võis keskmisel kuumusel. Lisa odrakruubid, prae läbi, siis lisa kuum puljong. Keeda odrakruupe aeg-ajalt segades u 15 minutit.
Haki või riivi saiaviilud, sega 2 sidruni riivitud koore (jäta veidi kaunistamiseks) ning hakitud peterselliga. Puista purusegu kalafileedele. Siis tõsta 30 g ehk pool võist väikeste tükikestena kalafileedele.
Küpseta 225-kraadises ahjus u 10 minutit või kuni kala on küps ja purusegu kuldne ja krõbe.
Puhasta porru, lõika õhukesteks viiludeks. Pese suvikõrvits, lõika väikesteks kuubikuteks. Prae porrut ja suvikõrvitsat pannil ülejäänud võis (u 15 g) keskmisel kuumusel, kuni need on pehmed ja kuldsed. Maitsesta soola-pipraga.
Sega puljongis keedetud oder praetud köögiviljadega. Serveeri koos praetud kalaga.
Retsept siit.
Sidruniga praetud merlang või merluus
Merlang, ka euroopa merlang (Merlangius merlangus) on kalaliik tursaliste (Gadiformes) seltsi tursklaste (Cadidae) sugukonnast. Ainus liik perekonnas merlang (Merlangius).