Sidruniga praetud merlang või merluus

Merlang, ka euroopa merlang (Merlangius merlangus) on kalaliik tursaliste (Gadiformes) seltsi tursklaste (Cadidae) sugukonnast. Ainus liik perekonnas merlang (Merlangius).

Kogus
neljale
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

600 g kalafileed - nt

merlangi või merluusi

2 viilu saia

2 väiksemat sidrunit

4 sl hakitud värsket peterselli

60 g võid

soola ja musta pipart

2 porrut

1 saledam suvikõrvits

2 šalottsibulat

350 g odrakruupe

900 ml puljongit (võib teha 2 kuubikust)

Valmistamine

Kuumuta ahi 225C. 

Keeda vesi, lisa puljongikuubikud. 

Pane kalafileed ahjuvormi, maitsesta soola-pipraga. 

Haki šalottsibulad ja prae need 1/4 võis keskmisel kuumusel. Lisa odrakruubid, prae läbi, siis lisa kuum puljong. Keeda odrakruupe aeg-ajalt segades u 15 minutit. 

Haki või riivi saiaviilud, sega 2 sidruni riivitud koore (jäta veidi kaunistamiseks) ning hakitud peterselliga. Puista purusegu kalafileedele. Siis tõsta 30 g ehk pool võist väikeste tükikestena kalafileedele. 

Küpseta 225-kraadises ahjus u 10 minutit või kuni kala on küps ja purusegu kuldne ja krõbe. 

Puhasta porru, lõika õhukesteks viiludeks. Pese suvikõrvits, lõika väikesteks kuubikuteks. Prae porrut ja suvikõrvitsat pannil ülejäänud võis (u 15 g) keskmisel kuumusel, kuni need on pehmed ja kuldsed. Maitsesta soola-pipraga.

Sega puljongis keedetud oder praetud köögiviljadega. Serveeri koos praetud kalaga.

Nipid ja soovitused:

  • Algretseptis on kirjas lihtsalt "perlotto" ehk "pärloder", mis peaks tähendama lihvitud odrakruupi. Kuna küpsetusaeg on lühike, siis ilmselt on silmas peetud eelnevalt leotatud või siis mingil moel eelküpsetatud odrakruupi, sest 15 minutiga oder muidu pehmeks ei kee. 

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR