Pesto alla genovese ehk klassikaline basiilikupesto

Klassikalist rohelist basiiliku-piiniaseemnepestot tuntakse Pesto alla Genovese ehk Genoa pesto nime all. Traditsiooniliselt valmistatakse seda uhmris tampides ja peenestades.

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

100 g värskeid basiilikulehti

1-2 küüslauguküünt

50 g röstitud piinia- või seedermänniseemneid

soovi korral veidi sidrunimahla

1-1.5 dl külmpressitud oliiviõli

4 sl riivitud pecorinot või parmesani

meresoola

Valmistamine

Peenesta basiilikulehed, kooritud ja poolitatud küüslauguküüned ja röstitud piiniaseemned kas köögikombainis või uhmris. Lisa edasi segades 1 dl oliiviõli.

Sega juurde riivitud juust ning vajadusel veel oliiviõli. Soovi korral maitsesta soola ja tilga sidrunimahlaga.

Pesto säilib kinnises nõus külmkapis umbes nädal aega.

Nipid ja soovitused:

  • Kui soovid, võid küüslauguküüned esmalt kuumal pannil kergelt läbi röstida - siis on need veidi mahedama maitsega.
  • Piiniaseemnete röstimiseks kuumuta neid kuumal kuival pannil paar-kolm minutit, kuni seemned on kuldsed. Jahuta enne pestole lisamist!

Loe veel:

Stilistika: Nami-Nami toimetaja Martiina Anni, foto: Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Piret
postitatud 17.09.2013 18:53

Röstsaia ja tomatiga ülihea :)

Koopatibi
postitatud 13.06.2014 19:55

India pähklid oli kapis, kasutasin neid. Sai mõnus, aga lasin vist liiga kreemiseks. Basiilik peab nüüd küll potis kõvasti kosuma, enne kui uue pesto saab :) 100 g teeb puhta töö, kui basiilikut just metsikult ei voha.

Enn
postitatud 24.08.2018 19:04

eee... kuidas poepesto väga kaua säilib?

Pille
posted on 25.08.2018 18:54

Säilitusained? Mingi pastöriseerimisprotsess? Variante on mitu.

Kaare
postitatud 13.08.2019 13:09

Mõnus!!!