1 terve mägihõrnas e. Arktika paalia (u 1,5 kg)
4 potti maitserohelist - nt
murulauku või punet või basiilikut
2 laimi
2 kg jämedat meresoola
Kuumuta ahi 200C.
Roogi ja puhasta kala, eemalda soomused ja lõpused. Patsuta köögipaberiga kuivaks.
Haki maitseroheline, lõika laimid viiludeks. Paned ürdid ja laimiviilud kala kõhtu.
Kata sobiva suurusega ahjupann fooliumiga, nii et servad üle vormi ääre jäävad. Raputa vormi põhja korralik kiht soola, siis tõsta kala soola peale. Kata kala ülejäänud soolaga. Piserda peale paar lusikatäit vett - see aitab soolakoorikul kenasti kõvaks küpseda.
Küpseta 200-kraadises ahjus u 30 minutit.
Lase kalal veidi jahtuda. Siis lõhu ettevaatlikult soolakoorik ja eemalda see kala pealt. Pühi hoolikalt kogu sool pealt ära.
Serveeri nt kartulite, rohelise salati ja sidruni-võikastmega.
Retsept on Soome ajakirjast Glorian Ruoka & Viini 2/2007). Pildid tegi Nami-Nami toimetaja ilse Metsamaa, kes kasutas tilli.
Soolakoorikus mägihõrnas
Kasuta selle roa tegemiseks mägihõrnast e. Arktika paaliat.