5 toasooja muna
2 dl suhkrut
3 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
120 g sulatatud võid
Mascarpone-kreem:350 g toasooja mascarpone toorjuustu
500 g 35% või 38% rõõska koort ehk vahukoort
50-100 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
Immutamiseks:veega segatud maasikapüreed
Toorjuustukreem:100 g toasooja pehmet võid
100 g tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
300 g külma toorjuustu
soovi korral geeljat toiduvärvi
Tarretis:1 l vett
200 g suhkrut
45 g želatiinilehti
Samblakaunistus:25 g nisujahu
13 g suhkrut
1 muna
5 g küpsetuspulbrit
30 g mett
toiduvärvi
Valmista esmalt tordipõhi, kasuta selleks 16 cm läbimõõduga koogivormi.
Vahusta munad koos suhkruga suuremas kausis tugevaks vahuks (vähemalt 5 minutit). Sega jahu ja küpsetuspulber. Lisa vahustatud munamassile sulatatud või, sega korralikult! Seejärel sõelu sisse jahu, samal ajal vispliga õrnalt alt üles segades. Sega väga vaikselt, et munavahu sisse vahustatud õhk välja ei pääseks.
Vala segu tasakesi vormi ja aseta eelkuumutatud ahju. Küpseta 165–170 kraadises ahjus keskmiselt 15-25 minutit - küpsetusaeg oleneb suuresti ahjust. Enne biskviidi väljavõtmist kontrolli kindlasti selle valmidust! Lase biskviidil jahtuda!
Valmista mascarpone-vahukoorekreem tordikihtide vahele panekuks. Selleks vahusta toasoe mascarpone suhkruga (ca. 1 minut), siis lisa vahukoor ja jätka vahustamist, kuni kreem on kohev ja kreemjas.
Koogi kokkupanemiseks lõika koogipõhi kolmeks kihiks (umbes 1,5 cm), seejärel immuta igat kihti veega lahjendatud maasikapüreega.
Aseta üks põhi koogialusele, kata maasikaviiludega ja seejärel 1/3 kreemiga. Ja nii kõik 3 kihti.
Järgnevalt kata tort ümbert kõrge tordikilega ning tõsta vähemalt 4 tunniks külmikusse tahenema.
Seejärel eemalda kile ja lõika ära see osa, kuhu soovid tarretise ja marjad lisada.
Valmista toorjuustureem tordi katteks ja kaunistamiseks. Vahusta või tuhksuhkru ja vaniljesuhkruga (ca. 5 min.), siis lisa külm toorjuust ja vahusta veel 1-2 min.
Järgnevalt kata tort igast küljest kreemiga, eriti hoolsalt aga kaldpind, kuhu asetad eelnevalt tükeldatud marjad ja/või puuviljad.
Seejärel aseta ümber tordi tordikile. Suru kile hoolikalt tordi külge ning veendu, et see oleks tihedalt ümber tordi, kile servad kinnita teibiga.
NB! Tordi külgede kreemi katmisel pööra erilist tähelepanu tordi põhjale - kata see paksema kreemikihiga, et vältida tarretise välja voolamist! Seejärel aseta tort 15 minutiks sügavkülmikusse tahenema.
Sel ajal valmista ja jahuta tarretis. Pane želatiinilehed 5-10 minutiks külma vette paisuma. Lase vesi koos suhkruga korraks keema, seejärel eemalda nõu tulelt ning lisa külmas vees leotatud želatiin. Sega hoolikalt, kuniks želatiin on sulanud, ära keeda! Soovi korral võid tarretist maitsestada toiduessentsiga.
Järgnevalt jahuta tarretis 20-25 kraadini ja võta tort sügavkülmikust välja.
Vala marjade peale esialgu 4-5 spl. tarretist. Oota natuke, et külm tort jahutaks tarretist ja takistaks selle väljavoolamist (kile vahelt). Kui näed, et tarretis juba taheneb, saad lisada ülejäänud tarretise vedeliku.
Seejärel tõsta tort vähemalt 8 tunniks külmikusse tahenema.
Kaunistamine: Eemalda tordilt kile, aga ole ettevatlik, et kilega ei tuleks kaasa osa tarretisest. Kui tunned, et kile tahab koos tarretisega eemalduda, siis võid kilet natuke fööniga soojendada.
Valmista uuesti toorjuustukreem, seekord värviline. Kaunista tort ümbert värvilise kreemiga.
Biskviidist "sammal" kaunistuseks: Sega muna suhkruga, lisa mesi ja klopi vahule. Lisa toiduvärv. Seejärel sega sõelutud jahu küpsetuspulbriga ning lisa see ülevalt alla segades vahu hulka. Vala valminud segu nõusse nii, et see täidaks nõust umbes 1/3. Aseta nõu mikrolaineahju ja küpseta võimsusel 700W ca. 1 min. Lase biskviidil jahtuda, siis rebi biskviit kätega tükkideks ning kasuta seda söödava kaunistusena!
Jelena tarretisetort
Jelena Nikulina retsept ja fotod.
Vaata, kuidas Jelena Nikulina seda torti ETV Terevisioonis valmistas.