Sardiinia vorstiraguu

Orecchiette ehk tillukesed "kõrvakesed" on Lõuna-Itaaliast Apulia piirkonnast pärit makarontoode. Siin neid kasutatud Sardiinia roas, mis valmib kiiresti, kuigi maitseb nagu oleks seda tunde hellalt hautatud.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
35 minutit
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

4 sl külmpressitud oliiviõli

4 hakitud küüslauguküünt

120 ml kuiva valget veini

0,25 tl safraniniidikesi

430 g naturaalset tomatipüreed või purustatud tomateid

450 g itaaliapäraseid toorvorste (eemalda kest)

450 g orecchiette't

30 g Pecorino Romano juustu

1,2 dl hakitud värsket basiilikut

Valmistamine

Kuumuta suurel praepannil õli keskmisel kuumusel. Lisa hakitud küüslauk ja prae kergelt läbi.

Lisa valge vein ja safran ning kuumuta 6-8 minutit, kuni vein on poole võrra kokku keenud. 

Sega juurde tomatipüree, siis pudista juurde toorvorstide sisu. Maitsesta u 1 tl soolaga. 

Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja kata kaanega. Lase 6-7 minutit podiseda, toorvorstisegu on kenasti pruunistunud (sega 1-2 korda).

Samal ajal kuumuta suures potis vesi keemiseni, maitsesta soolaga (1 sl soola 2 liitri vee kohta). Lisa orecchiette makaronid ning keeda need al dente. Võta umbes 1 dl pastakeeduvett, seejärel kurna makaronid ja pane potti tagasi.

Pane tomati-vorstikaste potti, sega läbi. Lisa riivitud Pecorino juust ning u 2-3 sl pastakeeduvett ning sega. Kui roog liiga kui tundub, sega veel juurde pastakeeduvett umbes lusikatäis korraga. 

Maitse, vajadusel lisa veel soola. Sega juurde basiilik ja serveeri. Puista valmis roale veel veidi riivitud juustu.

Nipid ja soovitused:

  • Orecchiette e. "väikesed kõrvakesed" on Lõuna-Itaalias Apuulia piirkonnas levinud pastasort. Väidetavalt tunti seda pastakuju sealkandis juba 12-13. sajandil!
  • Kui Sa kuskilt orecchiette pastat ei leia, siis kasuta näiteks väikeseid teokarbikujulisi makarone või kellukesekujulisi campanelle makarone.
  • Retseptis on soovitatud soolakat Pecorino Romano lambapiimajuustu. Kui Sul õnnestub saada pecorino Sardo juustu (Sardiinia lambapiimajuust), siis kasuta seda - sel on veidi mahedam ja veidi suitsune maitse. 

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR