1 kg roogitud värskeid sardiine
3 sl nisujahu
150 ml külmpressitud oliiviõli
1 punane sibul õhukeste viiludena
2 küüslauguküünt õhukeste viiludena
1 õhukeselt viilutatud porgand
2 sl hakitud siledalehist peterselli
2 värsket loorberilehte
1 tl musta terapipart
3-4 tüümianioksa
1 tl vürtsköömneid
125 ml kuiva valget veini
1 tl suhkrut
80 ml šerriäädikat
Serveerimiseks:juuretisesaia
Loputa sardiinid ja patsuta köögipaberiga kuivaks. Maitsesta jahu soola-pipraga, siis kasta kalad kergelt jahusse.
Kuumuta mittenakkuval praepannil keskmisel kuumusel 2 sl õli. Prae kalad jaokaupa läbi - selleks kulub u 2 minutit ühelt ja 2 minutit teiselt poolt. Vajadusel lisa pannile veel õli.
Pane praetud kalad madalasse klaasnõusse või keraamilisse nõusse.
Pühi pann puhtaks, siis lisa ülejäänud õli. Prae sibulaviile 3-4 minutit, kuni need on pehmenenud, aga ära pruunista!
Lisa küüslauk ja porgand, prae veel minut aega.
Lisa ülejäänud ained ja u 80 ml vett. Kuumuta keemiseni, siis lase 2-3 minutit podiseda, kuni leem kergelt pakseneb.
Kalla sardiinidele, lase jahtuda. Siis hoia külmkapis 24-48 tundi.
Serveeri hea nisuleivaga.
Retsept siit. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Sardinas en escabeche
Oliiviõlis praetud värsked sardiinid marineeritakse äädika, küüslaugu ja vürtside segus - vana Hispaania-pärane viis nende kalade valmistamiseks.