Taani vastlakuklid (fastelavnsboller)

Taani vastlakuklid on meie omadest hoopis erinevad. Pärmitainakukli sees on sinna juba enne küpsetamist peidetud keedukreem, kukkel kaetakse glasuuriga.

”Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.”

See siin on Nami-Nami perenaise Pille Petersoo "kasuema" Kirsteni retsept (Pille oli 1992-1993 Taanis vahetusõpilane)

Kogus
24 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

900 g nisujahu

50 g värsket pärmi või 2 pakikest kuivpärmi

60 g suhkrut

1 tl soola (u 5 g)

5 dl käesooja piima

250 g toasooja pehmet võid

Keedukreem:

50 dl kohvikoort või vahukoort

1 tl vanillisuhkrut

150 g suhkrut

2 sl maisitärklist

Glasuur:

100 g tuhksuhkrut

1-2 sl kakaopulbrit

Valmistamine

Valmista esmalt pärmitainas. Sega kausis jahu, kuivpärm, suhkur ja sool (kui kasutad presspärmi, siis mudi see sõrmede abil jahusegu sisse peeneks puruks). Sega juurde toasoe pehme või ja käesoe piim. Sõtku tainas ühtlaseks pehmeks tainaks, siis lase puhta räti või toidukile all soojas kohas kahekordseks kerkida. 

Samal ajal valmista keedukreem. Kuumuta potis rõõsk koor, suhkur ja maisitärklis pidevalt vispeldades keemiseni, siis kuumuta pidevalt segades, kuni kreem pakseneb. Tõsta pott tulelt, lase jahtuda. 

Kui tainas on kerkinud, siis kummuta see kergelt jahusele lauale.  Jaota 24 tükiks. Rulli iga tainapall õhemaks, tõsta keskele teelusikatäis keedukreemi ning tõsta taina servad üle täidise kokku. Vormi kenasti palliks ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, liitekoht kukli all. 

Lase kuklitel 10 minutit kerkida, siis küpseta 200-kraadise ahju keskmisel siinil umbes 15 minutit, kuni kuklid on kenasti küpsenud ja kuldsed. Võta ahjust välja ja tõsta metallrestile jahtuma. 

Tee tuhksuhkrust ja kakaost glasuur vähese veega ja nirista see kuklitele. 

Nipid ja soovitused:

  • Võid teha tuhksuhkruglasuuri ka nii, et pooled kuklid katad valge glasuuriga, pooled pruuni (ehk kakaoga) glasuuriga. 
  • Moodsamal ajal lõigatakse Taanis ka sellistel kuklitel "kuppel" pealt ära ja pannakse vahele ohtralt vahukoort.
  • Glasuuri võib teha ka šokolaadiga. 
  • Glasuuri peale võib puistata ka nonparelle ehk suhkrukaunistusi
  • Mõned peidavad kukli sisse tüki šokolaadi, lusikatäie keedukreemi JA tüki martsipanikreemi (remonce).

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR