900 g nisujahu
50 g värsket pärmi või 2 pakikest kuivpärmi
60 g suhkrut
1 tl soola (u 5 g)
5 dl käesooja piima
250 g toasooja pehmet võid
Keedukreem:50 dl kohvikoort või vahukoort
1 tl vanillisuhkrut
150 g suhkrut
2 sl maisitärklist
Glasuur:100 g tuhksuhkrut
1-2 sl kakaopulbrit
Valmista esmalt pärmitainas. Sega kausis jahu, kuivpärm, suhkur ja sool (kui kasutad presspärmi, siis mudi see sõrmede abil jahusegu sisse peeneks puruks). Sega juurde toasoe pehme või ja käesoe piim. Sõtku tainas ühtlaseks pehmeks tainaks, siis lase puhta räti või toidukile all soojas kohas kahekordseks kerkida.
Samal ajal valmista keedukreem. Kuumuta potis rõõsk koor, suhkur ja maisitärklis pidevalt vispeldades keemiseni, siis kuumuta pidevalt segades, kuni kreem pakseneb. Tõsta pott tulelt, lase jahtuda.
Kui tainas on kerkinud, siis kummuta see kergelt jahusele lauale. Jaota 24 tükiks. Rulli iga tainapall õhemaks, tõsta keskele teelusikatäis keedukreemi ning tõsta taina servad üle täidise kokku. Vormi kenasti palliks ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, liitekoht kukli all.
Lase kuklitel 10 minutit kerkida, siis küpseta 200-kraadise ahju keskmisel siinil umbes 15 minutit, kuni kuklid on kenasti küpsenud ja kuldsed. Võta ahjust välja ja tõsta metallrestile jahtuma.
Tee tuhksuhkrust ja kakaost glasuur vähese veega ja nirista see kuklitele.
Taani vastlakuklid (fastelavnsboller)
Taani vastlakuklid on meie omadest hoopis erinevad. Pärmitainakukli sees on sinna juba enne küpsetamist peidetud keedukreem, kukkel kaetakse glasuuriga.
”Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.”
See siin on Nami-Nami perenaise Pille Petersoo "kasuema" Kirsteni retsept (Pille oli 1992-1993 Taanis vahetusõpilane)