1 kg kupatamist vajavaid riisikad - nt
kaseriisikaid või tavariisikaid või männiriisikaid
5 l vett
1 dl jämedat meresoola
2 viilutatud küüslauguküünt
tammelehti või mustasõstralehti
Puhasta seened, leota külmas vees ca ööpäev, vett 1-2 korda vahetades. Loputa seened hoolega.
Kuumuta potis 5 liitrit vett keemiseni. Lisa seened, keeda neid 7 minutit (arvesta keetmisaeg sellest hetkest, kui vesi mulisema hakkab). Loputa seened siis hoolega sõelal külma jooksva vee all, siis suru üleliigne vesi välja.
Loputa suur pestud klaaspurk keeva veega. Pane purgi põhja soola ja siis kihiti seeni, soola, tilliõisikuid, küüslauguviile ja tamme- või sõstralehti. Kõige pealmiseks kihiks sool ja keeva veega loputatud tamme- või mustasõstralehed.
Kata purk pealt kilega, siis aseta peale raskus (nt kividega täidetud kilekott vms). Seened peavad olema üleni eralduva vedeliku sees, muidu nad ei säili!
Kui seentest ei eraldu piisavalt vedelikku, siis keeda soolvesi (5 dl vett + 0,5 dl jämedat soola) ja kalla purki.
Seenehoidis on valmis 2-3 nädalat pärast viimaste seente lisamist.
Enne tarvitamist leota soolaseeni külmas vees, kuni need on piisavalt vähesoolased.
Retsept siit.
Soolariisikad
Sel moel võib valmistada kase-, männi- ja tavariisikaid.