1 kg jahuseid kartuleid (nt Maris Piper)
1 suur viilutatud sibul
4-6 viilutatud küüslauguküünt
2 sl hakitud värsket majoraani e. vorstirohtu
500 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort
400 g leotatud soolaturska (bacalhau) või pollakit ehk euroopa süsikat
Pane soolatursk või -süsikas madalasse nõusse, kalla peale nii palju külma vett, et kala oleks kaetud. Lase 24 tundi jahedas liguneda, aga vaheta selle aja jooksul kindlasti vähemalt 2 korda vett.
Kuumuta ahi 180°C/pöördõhuga 160°C.
Koori kartulid, siis lõika õhukesteks viiludeks (u 2-3 mm). Pane kuumakindlasse kaussi, lisa sibularattad, küüslauguviilud ja hakitud majoraan. Maitsesta julgelt musta pipraga.
Pane rõõsk koor väikesesse potti ning kuumuta keskmisel kuumusel tasase keemiseni. Kalla rõõsk koor kaussi, siis keera kartuliviile kergelt kooresegus.
Võta 1,5-liitrine ümmargune ahjuvorm (läbimõõt 20-25 cm, 5 cm sügav) ja määri kergelt võiga. Laota vormi põhja kiht kartuleid, servad kohakuti.
Puista peale tükkideks rebitud soolakala, siis jälle kartulid. Jätka samal moel, kuni kartulid ja kala on otsas. Kalla peale ülejäänud rõõsk koor.
Kaunista mõne majoraanioksaga soovi korral.
Pane vorm ahju, küpseta 60-70 minutit, küpsetamise ajal 1-2 korda kartuleid spaatliga kokku surudes küpsetamise ajal.
Vormipirukas on valmis, kui kartulid on pehmed, pealmine kiht on kuldne ja rõõsk koor mulksub.
Võta ahjust välja, lase umbes 30 minutit "rahuneda".
Serveeri rohelise salati ja aurutatud brokoli ehk spargelkapsaga.
Retsept siit.
Soolatursk kartulitega
Soolakalast (Euroopa süsikas ehk pollak või soolatursk/bacalhau), kartulitest ja majoraanist vormipirukas.