Soolatursk kartulitega

Soolakalast (Euroopa süsikas ehk pollak või soolatursk/bacalhau), kartulitest ja majoraanist vormipirukas.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg jahuseid kartuleid (nt Maris Piper)

1 suur viilutatud sibul

4-6 viilutatud küüslauguküünt

2 sl hakitud värsket majoraani e. vorstirohtu

500 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort

400 g leotatud soolaturska (bacalhau) või pollakit ehk euroopa süsikat

Valmistamine

Pane soolatursk või -süsikas madalasse nõusse, kalla peale nii palju külma vett, et kala oleks kaetud. Lase 24 tundi jahedas liguneda, aga vaheta selle aja jooksul kindlasti vähemalt 2 korda vett.

Kuumuta ahi 180°C/pöördõhuga 160°C.

Koori kartulid, siis lõika õhukesteks viiludeks (u 2-3 mm). Pane kuumakindlasse kaussi, lisa  sibularattad, küüslauguviilud ja hakitud majoraan. Maitsesta julgelt musta pipraga. 

Pane rõõsk koor väikesesse potti ning kuumuta keskmisel kuumusel tasase keemiseni. Kalla rõõsk koor kaussi, siis keera kartuliviile kergelt kooresegus. 

Võta 1,5-liitrine ümmargune ahjuvorm (läbimõõt 20-25 cm, 5 cm sügav) ja määri kergelt võiga. Laota vormi põhja kiht kartuleid, servad kohakuti.

Puista peale tükkideks rebitud soolakala, siis jälle kartulid. Jätka samal moel, kuni kartulid ja kala on otsas. Kalla peale ülejäänud rõõsk koor. 

Kaunista mõne majoraanioksaga soovi korral. 

Pane vorm ahju, küpseta 60-70 minutit, küpsetamise ajal 1-2 korda kartuleid spaatliga kokku surudes küpsetamise ajal. 

Vormipirukas on valmis, kui kartulid on pehmed, pealmine kiht on kuldne ja rõõsk koor mulksub. 

Võta ahjust välja, lase umbes 30 minutit "rahuneda". 

Serveeri rohelise salati ja aurutatud brokoli ehk spargelkapsaga. 

Nipid ja soovitused:

  • Värske majoraani asemel võid võtta ka kuivatatud majoraani või kasutada hoopis tüümiani. 
  • Võid piruka kuni 12 tundi varem valmis sättida ja kinniselt külmkapis hoida. Siis küpseta. 

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR