50 g võid
2 x 450 g merikeelt
25 g nisujahu
soola ja musta pipart
Kaste:1 väike sidrun
2 sl kuiva valget veini
1 sl valge veini äädikat
25 g hästi peenelt hakitud šalottsibulat
1 sl vahukoort
75 g külma võid väikeste kuubikutena
1,5 tl tillukesi kappareid
1 sl hakitud värsket käharpeterselli
Kuumuta ahi 200ºC (pöördõhuga ahi 180ºC). Määri ahjuplaat võiga.
Kaladelt tuleks mõlemalt poolt nahk eemaldada (lase seda teha kalakaupmehel). Eemalda kalalt mõlemalt poolt uimed, siis eemalda soovi korral pea. Maitsesta kalad mõlemalt poolt soola-pipraga.
Võikastme jaoks lõika sidrunilt mõlemalt poolt otsaviil ära, siis lõika sidrunilt koor (sh mõrkjas valge kiht). Lõika seejärel väikese terava noa abil sidrun segmentideks ehk "fileeri" (vt juhiseid siit). Pane segmendid kaussi.
Pane kuiv valge vein, veiniäädikas, šalottsibul ja 6 sl vett väikesesse potti. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja keeda tugeval tulel, kuni alles on umbes 2 sl vedelikku. Lisa rõõsk koor ja kuumuta, kuni jälle on vaid 2 sl vedelikku. Tõsta pott kõrvale.
Kuumuta suur mittenakkuv praepann keskmisel kuumusel (vali pann, kuhu kala kenasti ära mahub). Lisa 25 g võid ja lase sel sulada, aga ära pruunista.
Maitsesta jahu soola-pipraga, siis kasta kala jahusse.
Tõsta pannialust kuumust. Kui või vahutama hakkab, pane kalad pannile, "pealmine" pool all ja prae 2 minutit või kuni kala on alt pruunistunud.
Pööra kala ettevaatlikult ümber ja prae 2 minutit teiselt poolt. Tõsta praetud kala pannilt ära ja aseta võitatud ahjuplaadile.
Lisa pannile 25 g võid ja prae samal moel ka teine kala mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta ahjuplaadile.
Tõsta ahjuplaat ahju ja küpseta 7-8 minutit.
Vahetult enne kala valmimist kuumuta võikaste uuesti läbi. Vispelda juurde tükkhaaval 75 g võid, kuni saad läikiva ühtlase kastme. Maitsesta vajadusel soola-pipraga, siis sega juurde kapparid, petersell ja mõned peeneks hakitud sidrunisegmendid. Tõsta kaste tulelt.
Võta kala ahjust välja, kontrolli selle küpsust. Tõsta kalad soojendatud taldrikutele, siis tõsta kaste piki kala keskosa.
Puista peale kappareid, peterselli ja sidrunisegmendid, siis erveeri keedetud kartulite ja aurutatud aedubadega.
Retsept siit.
Praetud merikeel kappari-sidruni-võikastmega
Praetud merikeel kappari-sidruni-petersellikastmes.