Kukeseene-focaccia

Itaaliapärane nisuleib kergelt põhjamaise kattega. Tainas on üsna vedel - see on ka pehme ja mõnusa focaccia saladuseks!
Genovas (Liguuria maakonnas) on focaccia kõikjal. Hommikuti süüakse seda cappuccino kõrvale (ja isegi kastetakse kohvi sisse), koolilastele pannakse seda lõunasöögikarbi sisse, pidudel pakutakse seda eelroaks koos klaasi valge veiniga.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

400 g nisujahu

100 g durumnisujahu

20 g värsket presspärmi või 0,5 pakki kuivpärmi (u 6 g)

10 g suhkrut

400 g käesooja vett (4 dl)

30 g oliiviõli

10-12 g meresoola

Lisaks:

1 dl oliiviõli

1 sl meresoolahelbeid

1 l värskeid kukeseeni

2 sl võid

250 g terveid või poolitatud kirsstomateid

0,5 dl puhastatud kõrvitsaseemneid või muid seemneid soovi korral

Valmistamine

Sega kõik ained kausis ühtlaseks - kõige lihtsam on alustuseks segada kausis kuivained, siis kaaluda juurde õli ja vesi. (Kui kasutad kuivpärmi, siis lisa see niisama jahudele; kui kasutad värsket pärmi, siis murenda see esmalt jahu sisse sõrmede abil).

Kui kasutad elektrimikserit, siis sega vähemalt 10 minutit (käsitsi segades sõtku vähemalt 20 minutit). Tainas on väga märg, nii et kausi servade/käte küljest see lahti lööma ei pea. Kata tainakauss puhta köögirätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.

Lõika kukeseened pooleks. Kuumuta kuival kuumal pannil, kuni seentest eraldunud vedelik on aurustunud. Siis sega juurde või ja prae seened läbi.

Kata 30x40 cm suurusele ahjupann küpsetuspaberiga, puista peale veidi mannat või maisijahu. Kummuta tainas ahjupannile ning lükka õliste kätega laiali. Vajuta sõrmede abil sisse hulgaliselt-hulgaliselt augukesi ("silmad" ehk œggi).

Vispelda oliiviõli ja vesi klaasi sees ühtlaseks, nirista focaccia peale. Puista üle meresoolahelvestega. Torka praetud kukeseened siia-sinna, samuti poolitatud või terved kirsstomatid.

Lase focaccia't veel umbes pool tundi rätikuga kaetult kerkida.

Tõsta 250-kraadisesse ahju ning keera temperatuur kohe 200 kraadi peale. Küpseta umbes 30 minutit, kuni focaccia on pealt kergelt kuldne ja seest küpsenud. Focaccia peab jääma pigem hele kui tume!

Võta ahjust välja, lase rätiku all jahtuda.

Nipid ja soovitused:

  • Veganliku versiooni jaoks prae kukeseened või asemel õlis. 
  • Vee-õlisegu kasutamine focaccia peal on Liguurias kohustuslik ja kirjas nt ka Locatelli ja Londonis asuva River Cafe restorani kokaraamatutes. Tihti lisatakse selle vee-õli segu sisse ka soola. 
  • Võid võtta ka lihtsalt 500 g tavalist nisujahu. 
  • Õige Genova focaccia on üsna õhuke, maksimaalselt 2 cm kõrge. Siinne retsept on parim 30x40 cm ahjuplaadi jaoks. 
  • Tegemist on nn märja tainaga ja seda on kõige lihtsam teha lauamikseriga (ingl. k. stand mixer). Kui Sul seda ei ole ja tahad tainast käsitsi sõtkuda, siis ÕLITA tööpind, mitte ära kasuta jahu. Liiga palju jahu annab tulemuseks väga kuiva ja ebameeldiva focaccia.
  • Kui Sul on kodus pitsaahi või siis spetsiaalne pitsakivi, võid kasutada küpsetamiseks seda. 
  • Focaccia on parim soojalt, nii et küpseta vahetult enne serveerimist. 

Loe veel:

Allikas: "Sienistä ruokaa: tunnista, kerää ja kokkaa". Pildi tegi Nami-Nami kasutaja Liina Vahter.

LISA KOMMENTAAR