Puhasta riisikad, kupata neid rohkes vees u 30 minutit. Loputa ja kurna hoolega, siis lase köögipaberil veidi taheneda. Väikesed seened jäta terveks, suuremad seenekübarad võid pooleks lõigata.
Tõsta seened kihiti meresoolaga kaussi nii, et alumiseks ja pealmiseks kihiks on mersool. Aseta seentele raskus, nii et tekkiv soolaleem kataks seened. Pane ööpäevaks külmkappi.
Loputa siis seened ja pane puhta kausi/purgi sisse kihiti viilutatud küüslauguküüne, ürtide ja loorberilehega. Nirista peale veiniäädikas ja nii palju oliiviõli, et seened on kaetud.
Lase paar päeva tõmmata, tarbi mõne nädala jooksul.
Nipid ja soovitused:
Soomekeelses algretseptis oli kupatamise ajaks pandud 10 minutit. Meile tundub see vähevõitu, riisikad jäävad mõrudad. Soovitame kase- ja männiriisikaid kupatada pigem 30 minutit. Loe seente kupatamise kohta lähemalt siit.
Algretseptis oli juttu kase- ja männiriisikatest. Sarnasel moel võib sisse teha ka kreemriisikaid, vöötriisikaid, õunriisikaid, takerriisikaid.
Marineeritud riisikad
Veiniäädika-oliiviõlimarinaadis männi- ja kaseriisikad on mõeldud tarbimiseks mõne nädala pärast, mitte üle talve.