1 kg väiksemaid varajasi kartuleid
50 g soolast võid
0,5 dl hakitud värsket murulauku
1 dl hakitud värsket tilli
50 g hakitud rohelist sibulat e. sibulapealseid
150 g Saare smetana hapukoort 30%
Pese kartulid hoolikalt harjaga puhtaks. Keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks.
Kurna kartulid, siis lisa potti soolane või.
Haki maitseroheline, lisa koos smetana hapukoorega kartulitele. Lisa sool, siis kata pott kaanega ja raputa potti, nii et hapukoore-ürdisegu ja kartulid seguneksid ühtlaselt.
Serveeri kohe näiteks grillroogade või suitsukala kõrvale.
Retsept siit.
Väga mõnus viis värske kartuli serveerimiseks suvisel ajal!
Olen ise ka nii teinud, tõesti! Väga maitsvad!
Selliseid kartuleid tegi juba minu vanaema. Hapukoort sai lisatud vähemalt pool potti ja lasti keema tõusta. Ohtralt tilli ja murulauku.
Väga hea ja suvine kartul!
Võrumaal lapsepõlvest kutsuti juudikartulitõs ja kindlast lisati suitsuliha rasva. Nüüd praen ka suitsupekikuubikud lisaks, võid ei pane. Ohtralt hapukoort ja tilli, sibulat.
Minu isapoolne vanaema ja hiljem ka isa tegi alati esimestest värsketest kartulitest sellist toitu - kuskil 60-ndate lõpu poole.
Need on nii head, suus sulavad! Soomlane kutsub neid veel lisaks suvekartulitele raputatud kartuliteks (hölskypotut/hyrskypotut)
Suvekartulid
Populaarne suvetoit, eriti jaaniõhtutoit, Soomes Savo piirkonnas, kus neid tuntakse "kesäpotut" või "hyrskypotut" nime all.