Suvekartulid

Populaarne suvetoit, eriti jaaniõhtutoit, Soomes Savo piirkonnas, kus neid tuntakse "kesäpotut" või "hyrskypotut" nime all.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg väiksemaid varajasi kartuleid

50 g soolast võid

0,5 dl hakitud värsket murulauku

1 dl hakitud värsket tilli

50 g hakitud rohelist sibulat e. sibulapealseid

150 g Saare smetana hapukoort 30%

soola

Valmistamine

Pese kartulid hoolikalt harjaga puhtaks. Keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. 

Kurna kartulid, siis lisa potti soolane või.

Haki maitseroheline, lisa koos smetana hapukoorega kartulitele. Lisa sool, siis kata pott kaanega ja raputa potti, nii et hapukoore-ürdisegu ja kartulid seguneksid ühtlaselt. 

Serveeri kohe näiteks grillroogade või suitsukala kõrvale. 

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 22.06.2020 19:50

Väga mõnus viis värske kartuli serveerimiseks suvisel ajal!

Karin Kralle
postitatud 25.06.2020 17:22

Olen ise ka nii teinud, tõesti! Väga maitsvad!

Eva Fjodorova
postitatud 25.06.2020 21:55

Selliseid kartuleid tegi juba minu vanaema. Hapukoort sai lisatud vähemalt pool potti ja lasti keema tõusta. Ohtralt tilli ja murulauku.

Ann
postitatud 26.06.2020 20:02

Väga hea ja suvine kartul!

Naanõ
postitatud 04.07.2020 18:11

Võrumaal lapsepõlvest kutsuti juudikartulitõs ja kindlast lisati suitsuliha rasva. Nüüd praen ka suitsupekikuubikud lisaks, võid ei pane. Ohtralt hapukoort ja tilli, sibulat.

Maili Elstein
postitatud 08.06.2022 21:46

Minu isapoolne vanaema ja hiljem ka isa tegi alati esimestest värsketest kartulitest sellist toitu - kuskil 60-ndate lõpu poole.

LG
postitatud 09.06.2022 08:53

Need on nii head, suus sulavad! Soomlane kutsub neid veel lisaks suvekartulitele raputatud kartuliteks (hölskypotut/hyrskypotut)