680 g noori vääveltorikuid
1 hakitud šalottsibul
60 ml kuiva šerrit või valget veini
3,5 dl piima
3,5 dl köögiviljapuljongit või seenepuljongit
3 sl nisujahu
0,5 tl kuivatatud tüümiani või paar värsket tüümianioksa
soola ja musta pipart
Serveerimiseks:keedetud makarone (nt fettucine)
veidi parmesani juustu
Puhasta seened, haki peeneks.
Sulata 1 sl võid praepannil madalal tulel. Lisa hakitud seened ja hakitud šalottsibul. Kuumuta umbes 10 minutit, aeg-ajalt segades, kuni seentest eraldunud vedelik on aurustunud.
Lisa vein, keeda veel 5-10 minutit.
Sega piim ja puljong väikeses potis, kuumuta keemiseni.
Sulata teises potis ülejäänud 3 sl võid tasasel tulel. Lisa jahu, kuumuta segades umbes 4 minutit. Tõsta tulelt, vispelda juurde kuum piima-puljongisegu.
Lisa tüümianilehekesed, pane uuesti tulele ja hauta 5-10 minutit, kuni kaste pakseneb. Sega päris tihti. Siis sega juurde praetud seened, maitsesta soola-pipraga.
Serveeri keedetud makaronidega (nt fettucine). Soovi korral riivi peale veidi juustu, aga see pole hädavajalik. .
Retsept mugandatud siit. Seenepilt: Siim Vatalin (detail)
Vääveltoriku-koorekaste