Nami-Nami lihtne potisai

Potisaia võlu seisneb selles, et tegelikku tööd on vaid 5 minutit, millele lisandub pikk kerkimisaeg. Kõige paremini saab saia küpsetada väiksemas malmpotis. Pildil olev malmpott on 20 cm läbimõõduga ja 12 cm kõrge.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
1 päts
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

500 g nisujahu või speltapüülijahu

10 g peenikest soola

0,25 tl kuivpärmi

450 g käesooja vett

Lisaks:

veidi oliiviõli

soolahelbeid

Valmistamine

Sega tainakausis jahu, sool ja kuivpärm. Lisa käesoe vesi ja sega lusikaga ühtlaseks. Kata kauss puhta räti või kilest vannimütsiga. Jäta 12-24 tunniks toatemperatuurile seisma (u 20 C).

Umbes 2 tundi enne küpsetamist suru tainas rusikaga alla. Lase uuesti kerkida 1,5-2 tundi.

30 minutit enne küpsetamist kuumuta ahi 230 C, pane kohe ahju soojenema ka küpsetuspott.  

Kui ahi ja pott on kuumad, võta ahjust välja ja kalla poti põhja 1-2 sl õli. Kummuta tainas kuuma poti sisse, piserda peale samuti veidi õli ja soovi korral veidi soolahelbeid.

Kata malmpott kaanega ja küpseta 30 minutit kaane all 230-kraadises ahjus. Siis eemalda potilt kaas ja küpseta veel 15-20 minutit, kuni potisai on pealt kenasti kuldpruun ja koputades kumiseb.

Võta ahjust välja, lase 20-30 minutit jahtuda ja rahuneda kas malmpotis (ilma kaaneta!) või metallrestil. 

Nipid ja soovitused:

  • Nami-Nami perenaine Pille soovitab tainakaussi vahepeal mitte pesta. Kaussi jääv leivatainakirme kuivab ja toimub järgmise leivateo ajal omamoodi naturaalse juuretisena. Tainast segades lisa jahu-sool-kuivpärm lihtsalt kaussi, seejärel vesi. Naturaalne juuretis annab potisaiale eriti hea maitse ning veidi suuremad mullid. 
  • Ühest kuivpärmipakist jagub u 10 potisaia jaoks. Sulge pärmipakike hoolikalt pärast iga kasutuskorda. 
  • Potisaia võib teha ka koos küpsetuspaberiga. Siis aja pott kuumaks, pane ettevaatlikult vormi küpsetuspaberileht ja kummuta tainas vormi asetatud paberile. Küpseta tavapärasel režiimil. 

Samm-sammult fotod:

Algidee: Jim Lahey retsepti jagas Mark Bittman ajalehes "The New York Times" 8.11.2006, aga olen koguseid jms meie tingimuste jaoks kohandanud. 

LISA KOMMENTAAR

Mina
postitatud 01.04.2020 16:18

Küsimus! Kas sellest annaks kuidagi magusa saia ka teha? Aga eile kohe läks tegemisele ja ootan et jahtuks ;)

Iti
postitatud 20.04.2020 17:46

Meie tegimegi nö magusa saia, selle koguse peale lisasime 3tl pruuni suhkrut, ja lisasin taignasse pähkli-/rosinasegu. Väga maitsev sai sai.

Kats
postitatud 23.01.2021 13:05

Kui magusat saia teha vôi siis rosinate-muude lisanditega, kas need tuleks ka kohe alguses sisse panna või pigem enne ahju minekut?

Inge
postitatud 02.04.2020 07:56

Kas on ôige, et see taigen on pigem vedel. Kui palju peab umbes kerkima (mahulist)?

Marilyn
postitatud 02.04.2020 19:41

Minul jäi ka jube vedel ja üldse ei kerkinud?

Pille
postitatud 03.04.2020 13:38

Inge ja Marilyn - kui segada kokku 500 g nisujahu või speltapüüli ja 450 g ehk 450 ml vett, siis EI SAA see vedel jääda. Ilmselt läks teil siiski mõõtmisel midagi valesti. <p> Kerkimise osas - Inge, teen tänasest potisaiateost enne ja pärast pildid, siis saan jagada! </p>

Armas Pille.
postitatud 08.04.2020 10:40

450g või 450ml on täitsa erinev vee kogus ju.

Brun
postitatud 10.04.2020 14:34

Huvitav, minul küll oli 450 ml ja 450 g üsna sama kogus....

Luule
postitatud 11.04.2020 15:10

Vee erikaal on 1, seega kas 450ml või 450 gr. on üks ja sama.

Kadi
postitatud 14.04.2020 15:08

Mulle tundus just vastupidi, et 450g veest jäi kuidagi väheseks... no ei saanus kuidagi selle kogusega seda tainaks segatud. Pidin törtsu veel panema.

Signe
postitatud 18.04.2020 19:20

Vedel võis jääda sellepärast, et kogemata pandi 500 g jahu asemel 500 ml ehk 5 dl jahu? 500 ml jahu vastab umbes 300 grammile jahule ja siis võib küll vedel jääda.

Anu
postitatud 02.04.2020 20:35

Tere! Kuidas asendada kuivpärm presspärmiga, palju ma peaksin panema presspärmi? Aitäh vastamast!

Pille
postitatud 03.04.2020 13:37

Anu, soovitan kuivpärmi osta - lihtsam doseerida ja jagub ca 10 potisaia jaoks. Värsket pärmi võta ca 5-6 grammi maksimaalselt.

K
postitatud 03.04.2020 23:40

Kui kasutada presspärmi, siis mis järjekorras koostisained ja millega lahustan pärmi?

Pille
postitatud 05.04.2020 21:15

See retsept ongi seepärast geniaalselt lihtne, et on mõeldud kuivpärmiga tegemiseks. Kui vähegi võimalik, siis jälgida retsepti.

Liis
postitatud 14.04.2020 10:17

Meie poodides pole kuskil kuivpärmi. Mind huvitab ka, et kuidas teha saia tavalise pãrmiga?? :)

triin
postitatud 15.04.2020 09:57

Mina olen teindu kõikaeg presspärmiga. Lahjendad selle soolaja veega ja segad jahu. Täätab imeliselt. Kuivpärmi kogemust ei ole aga presspärm töötab kindlasti!

Sirje
postitatud 03.04.2020 14:12

Minu potisaiake tuli välja selline ja väga maitsev, eriti soojalt ja võiga. Tegin täpselt retsepti järgi, ei muutnud midagi ja ei muudaks ka kui et erinevaid jahusid võks katsetada - spelta-, kaera-, odrajahu. Kas oleks parem peen või sõre jahvatus?

Sirje
postitatud 03.04.2020 14:19

Pilt ka

Artur
postitatud 03.04.2020 15:56

Segasin ka kokku kõik täpselt nii nagu vaja. Mõõdud võtsid +-3 grm täpsusega. Saadud tainas jäi väga vedelaks... Jätsin kerkima.

Pille
postitatud 03.04.2020 17:00

Artur, lisasin pildi ka retsepti juurde, aga panen siia. Kui segada kokku 500 g (u 8,3 dl) nisujahu ja 450 g (ehk 450 ml) vett, saan mina sellise tulemuse:

Margit
postitatud 28.04.2020 19:23

Mis on valesti, et sai ikkagi natuke nätske jääb? Kogused mis retseptis on täpselt mõõdetud/kaalutud.

Jasmine.
postitatud 16.02.2023 22:43

Mul on sama mure, sai jäi nagu pisut "kummine", et milles võib olla viga?

Kerli
postitatud 04.04.2020 12:49

Kiire, lihtne, soodne, megamaitsev ja ülihelikiirusel kaduv ????

Mina :)
postitatud 04.04.2020 13:38

Olin ammu tahtnud teha, siis nägin retsepti, panin aga potisaia kerkima, potisai õnnestus, pere sõi koheselt kõik ära, väheks jäi meile, tuleb uuesti teha :)

Up
postitatud 04.04.2020 16:30

Kui malmpotti ei ole, mis potid veel sobivad?

Tiia
postitatud 20.04.2020 14:25

Mina tegin kaanega klaaspotis ja tuli väga maitsev! Siinseid pilte vaadates välimuselt ka samasugune.

Iti
postitatud 20.04.2020 17:43

Meie tegime klaaspotis kaanega, polnud pruunistamiseks vajagi ära võtta.

Tuuli
postitatud 04.04.2020 16:48

Väga hea sai tuli!

Tiit
postitatud 04.04.2020 17:45

Miks peab (email)malmopotti tühjalt kuumas ahjus pool tundi kuumaks ajama? Taigna muidu segasin kokku, homme siis ahju.

Pille
postitatud 04.04.2020 21:23

Tiit, pott peab olema ise ka tuline, siis saad krõbeda põhja ka. Tegin retseptis täpsustuse, et potile piisab u 10 minutist eelkuumutamisest :)

Tiit
postitatud 05.04.2020 13:53

Aitäh! Juba parem. Eile, kui segasin täpselt retseptile kokku, oli kõik ok, ei olnud liiga vedel ega midagi, aga nüüd, ca 20 tundi möödas ja nagu vedelamaks läinud? Lähebki sellisena vormi? Või peaks lisama pisut jahu? Märkusena ütlem, et kasutasin spletat, mitte täistera, tavaline Veski-Mati.

Tiit
postitatud 05.04.2020 16:48

Selline sai sai...

Pille
postitatud 05.04.2020 21:16

Tiit, tainas kerkibki nii-öelda vedelamaks. Ära jahu küll juurde segama hakka, kuna sõtkuda pole vaja, siis kallad taina lihtsalt potti. Ma jagasin ülal ka samm-sammult pilte, seal taina paksus kenasti näha eri etappidel.

Tiit
postitatud 06.04.2020 13:14

Ei seganudki. Sai maitses väga hästi ja nii lihtne teha! Küsimus veel, et kui spelta- või täisterajahu, kas jahu kogus ikka sama? Panin uue teo minema, kus panin spelta ja tavalise valge nisujahu pooleks. Ainuke, mis v-o veel ei õnnestunud, oli see, et sai tundus kuidagi tihe ja raske. Eks katsetan edasi!

Tiit
postitatud 07.04.2020 14:30

Täna siis spelta ja tavaline valge jahu pooleks. Järjest paremaks läheb.

Tiit
postitatud 07.04.2020 14:31

Mmmmmõnus õhuline...

Kädi
postitatud 04.04.2020 17:49

Väga maitsev ja lihtne teha :)

Terje
postitatud 05.04.2020 15:46

väga maitsev ja õnnestus hästi. Tainas ongi pehme, kerkis ja koorik mõnusalt krõbe. Tegemine väga lihtne, tänan retsepti eest!

Ly
postitatud 05.04.2020 19:11

Väga mõnus. Paneme kohe uue homseks kerkima.

Kristi
postitatud 05.04.2020 21:16

Superhea, ciabatta laadne sai, mida on ülilihtne valmistada.

Maitsev
postitatud 06.04.2020 20:31

Tegin 50 täistera speltajahu ja 50 nisujahu.

Jane Klasmanis
postitatud 10.04.2020 11:50

Kõik seda nii kiitsid ja nüüd aina teen ja teen ????

Merit Renlund
postitatud 11.04.2020 18:40

tegin täna esimest korda ja ilmselgelt ootab mind sama saatus....

XXL
postitatud 10.04.2020 13:35

Nii kerge teha.

Elina
postitatud 11.04.2020 12:26

Suurepärane, õnnestus eaimesel korral!:)

Piret
postitatud 14.04.2020 13:58

Head sai tuli!!!!

Anneli
postitatud 14.04.2020 16:03

Sai ka järgi proovitud. Tegin täpselt nagu retseptis. Teinekord hoian tiba vähem ahjus, sest jube kõvaks läks koorik. Tahaks pehmemat. Aga käterätikuga kaetuna ja kaane all läks tiba paremaks. Teinekord proovin seemneid ka panna sisse.

Iti
postitatud 20.04.2020 17:51

Minul on vanaema ajast meeles, et saiale määriti pärast valmimist võid peale, ja tegin ka nii ennem, kui räti alla jahtuma panin, ja siis sai ka "koorik" pehmem.

Triin
postitatud 15.04.2020 09:58

Mina ja meie pere on sõltuvuses. Ja sõltuvus saabus peale 3ndat tegu, kus vana taigen oli andnud HOOPIS teise maitse. </br> viimane 2 korda olen teinud jahu pooleks täistera speltaga. Ja see on kohe eriti hea ja olen seganud viimase segamise ajal ka peotäie sihvkasi. <p>Ka avastasin ma, et kui esimeset kahte saia ei saanud röstida, et jäi kuidagi kummaline ja viskas pärmi haisu ülesse, eriti virisesid selle üle lapsed, siis speltaga on ka röstimise tulemus imeline. </br> tegu justkui ciabattaga. <p> <p>Kokkuvõtvalt 6 saia üle päeva-paari järjest tegemise järeldused</br> - tavalise pärmiga 5g on väga OK, lahjendan selle soola ja veega ja lisan sinna jahu</br> - kui kasutada eelmise taigna jääki uue taigna valmistamisel siis tõesti - see on hapusaiam ja kuidagi .... parem.</br> - olen kergitanud 13-20h ja väga maitse vahet ei näinud. </br> - peale 3ndat korda on koorik krõbe aga mitte liiga tugev. Kahtlustan et see võib olla ka oliiviõliga üleni pintseldamisest.</br> aga äkki seegi on selle vana taignakausi "süü" Oliiviõli lihtsalt piserdadaes jäid piserdamata kohad liiga kuiv-krõbedad</br> - sobib jahtununa kenasti ka röstida. Käitub ciabattalikult aga samas on sisu ikkagi niiskem</br> - nisu ja täistera spelta pooleks on saiane aga mitte nii raske saiane. on selline hapusaiane. </p> <p>EHK ET TÄNUD RETSEPTI EEST! </p>

Kreebi
postitatud 15.04.2020 17:47

Superhea!

ÕunaIiris
postitatud 16.04.2020 12:15

Olen nüüd 2 korda teinud. Teisel korral panin nisujahu kaerajahuga pooleks. Sai nagu tummisem ja nätskem. Aga õnneks kerkis ikkagi väga kenasti ja küpses ka.

Landa Kangur
postitatud 16.04.2020 19:10

Aitäh, super hea retsept. Elus esimest korda sain pärmiga sõbraks, kuigi olen seda üritanud mitmeid ja mitmeid kordi.

Aiki Pääsik
postitatud 16.04.2020 19:35

See on tõesti imeline retsept! Meie pere lemmik!

Mi
postitatud 16.04.2020 20:32

Kui malmpotti ei ole kas sobib ka küpsetusvorm. Olemas ka klaaspott.

Tiia
postitatud 20.04.2020 14:29

Sobib klaaspott, just täna katsetasin. Väga hästi tuli välja!

Liisi
postitatud 25.04.2020 20:23

Tegin savipotis ja tuli ka imeline.

Margit
postitatud 18.04.2020 09:45

Mina tegin ka täpselt retsepit järgi. Juurde lisasin vaid seemnesegu. Imehea tuli. Ei jäänud taigen liig vedel. Ainuke viga, et valmis sai sai liiga ruttu otsa. Ja poest on otsas ka kuivpärm, rukki- ja speltajahu! Peab vist veskile minema. Aitäh Pillele retsepti eest!

Mari
postitatud 18.04.2020 20:00

Hea lihtne! Teen veel!

Piret
postitatud 18.04.2020 20:04

Uus lemmik meie peres! Imelihtne.

Ilse
postitatud 19.04.2020 00:03

Nii äge! Aitäh Piret! ja aitäh Mari! Oleme ikka teie teenistuses <3

Anu Veitmaa
postitatud 26.04.2020 18:57

Eile esimest korda tegin nami nami retsepti järgi ja see tõesti hea sai ja kindlasti teen veel!

Maret
postitatud 28.04.2020 16:09

Ka ära proovitud. Hetkel jahtub, maitsnud veel pole. Kuna sobivat potti ei olnud, siis küpsetasin vormis.

blanco
postitatud 05.05.2020 13:01

Järgmine kord panen soola pisut vähem. Muidu lihtne ja hea.

Maria
postitatud 07.05.2020 16:30

Milles võib asi olla, kui sai tuli võrreldes teiste kommenteerijatega palju vähem kohev? Kuidagi lapik sai teine. Maitse oli hea, rohkem õhulisust oleks soovinud.

Pille
postitatud 07.05.2020 20:29

Maria, kui suur vorm Sul oli? Ja kas kerkis muidu kenasti? Küpsetusrežiimist pidasid kinni?

Maria
postitatud 07.05.2020 21:03

Vorm on 24cm ja kõrgus 12cm, kerkis kenast - pärast rusikaga alla surumist mitte nii hästi enam. Äkki sealt tekkiski viga? Küpsetusrežiimist pidasin väga täpselt kinni 30min kaanega, 20min kaaneta.

Pille
postitatud 01.09.2020 19:29

Maria, Sul on laiem vorm, ei saagi sama kõrge sai tulla, kui näiteks pildil on (minu vana malmpott on 20 cm läbimõõduga).

Kristin
postitatud 08.05.2020 22:26

Tegin ka täna esimest korda. Imemaitsev ja imelihtne!

Liis
postitatud 01.09.2020 17:19

Miks on vaja pärmipakk hoolikalt sulgeda? Mis võib pärmiga juhtuda, kui seda ei tee?

Pille
postitatud 01.09.2020 19:28

Lahtub ära, Liis, ja järgmisel korral ei pruugi enam korralikult kergitada!

Hexy
postitatud 03.10.2020 12:02

Väga maitsev potisai. Krõbe koorik ja pehme sisu, super. Küpsetasin kaanega klaasvormis. PS.soola ja õli paneksin järgmine kord vähem.

Elle Männamets
postitatud 04.10.2020 09:39

Väga väga hea-proovige ja te ei kahetse!

Nele Lepikson
postitatud 04.11.2020 13:37

Kui kaua tohib taigna kerkima jätta? Kas 48h on juba liig ja läheb käärima/hapuks?

küpsetaja
postitatud 20.12.2020 13:25

Väga maitsev tuli.Järgmine kord teen teiste jahudega ja magusa saia,sest mulle maitseb magus rohkem.

Kersti Tuulik
postitatud 07.01.2021 14:22

Uus aasta ja uue poti katsetus. Lihtne potisai!

Eliise Meril
postitatud 23.02.2021 15:35

see kokk on

Kadri Marksoo
postitatud 08.05.2021 15:00

Teen seda kogu aeg! Superhea! Meie pere lemmik.

Anonüümik
postitatud 24.10.2021 19:04

Soovitan teha tumeda tatrajahu ja odrajahuga, 200+300 grammi.

Angela
postitatud 14.01.2022 17:22

Kuidas asendada pärm soodaga?

Pille
postitatud 16.01.2022 10:02

Sellist asendust ei saa teha. Nami-Namist leiad aga mitu soodaleiva ehk karaski retsepti.

Kersti Rasva
postitatud 15.01.2023 20:40

Tegin ka ja väga maitsev sai :)

Gerly
postitatud 18.04.2023 20:45

Esimene sai küpsetatud. Natukene nätske jäi. Eks tuleb veel katsetada. Supi kõrvale mõnus amps. Proovisin ka grilli vahel ja nii maitses rohkem. Väga lollikindel retsept.

Karita
postitatud 09.01.2024 13:03

Kas ainult malmpotis saab seda teha?????

Pille
postitatud 10.01.2024 10:20

Karita, mina olen testinud vaid nõukaaegses vanas malmpotis. Tean, et on küpsetatud ka klaasist pottides, aga ise pole proovinud ja siis on ilmselt ka küpsemisajad veidi teised.

Kersti Kersti
postitatud 17.02.2024 10:40

Hommikukohvi kõrvale mõnus amps sooja potisaia ja munavõi näol :)