500 g nisujahu või speltapüülijahu
10 g peenikest soola
0,25 tl kuivpärmi
450 g käesooja vett
Lisaks:veidi oliiviõli
Sega tainakausis jahu, sool ja kuivpärm. Lisa käesoe vesi ja sega lusikaga ühtlaseks. Kata kauss puhta räti või kilest vannimütsiga. Jäta 12-24 tunniks toatemperatuurile seisma (u 20 C).
Umbes 2 tundi enne küpsetamist suru tainas rusikaga alla. Lase uuesti kerkida 1,5-2 tundi.
30 minutit enne küpsetamist kuumuta ahi 230 C, pane kohe ahju soojenema ka küpsetuspott.
Kui ahi ja pott on kuumad, võta ahjust välja ja kalla poti põhja 1-2 sl õli. Kummuta tainas kuuma poti sisse, piserda peale samuti veidi õli ja soovi korral veidi soolahelbeid.
Kata malmpott kaanega ja küpseta 30 minutit kaane all 230-kraadises ahjus. Siis eemalda potilt kaas ja küpseta veel 15-20 minutit, kuni potisai on pealt kenasti kuldpruun ja koputades kumiseb.
Võta ahjust välja, lase 20-30 minutit jahtuda ja rahuneda kas malmpotis (ilma kaaneta!) või metallrestil.
Algidee: Jim Lahey retsepti jagas Mark Bittman ajalehes "The New York Times" 8.11.2006, aga olen koguseid jms meie tingimuste jaoks kohandanud.
Küsimus! Kas sellest annaks kuidagi magusa saia ka teha? Aga eile kohe läks tegemisele ja ootan et jahtuks ;)
Meie tegimegi nö magusa saia, selle koguse peale lisasime 3tl pruuni suhkrut, ja lisasin taignasse pähkli-/rosinasegu. Väga maitsev sai sai.
Kui magusat saia teha vôi siis rosinate-muude lisanditega, kas need tuleks ka kohe alguses sisse panna või pigem enne ahju minekut?
Kas on ôige, et see taigen on pigem vedel. Kui palju peab umbes kerkima (mahulist)?
Minul jäi ka jube vedel ja üldse ei kerkinud?
Inge ja Marilyn - kui segada kokku 500 g nisujahu või speltapüüli ja 450 g ehk 450 ml vett, siis EI SAA see vedel jääda. Ilmselt läks teil siiski mõõtmisel midagi valesti. <p> Kerkimise osas - Inge, teen tänasest potisaiateost enne ja pärast pildid, siis saan jagada! </p>
450g või 450ml on täitsa erinev vee kogus ju.
Huvitav, minul küll oli 450 ml ja 450 g üsna sama kogus....
Vee erikaal on 1, seega kas 450ml või 450 gr. on üks ja sama.
Mulle tundus just vastupidi, et 450g veest jäi kuidagi väheseks... no ei saanus kuidagi selle kogusega seda tainaks segatud. Pidin törtsu veel panema.
Vedel võis jääda sellepärast, et kogemata pandi 500 g jahu asemel 500 ml ehk 5 dl jahu? 500 ml jahu vastab umbes 300 grammile jahule ja siis võib küll vedel jääda.
Tere! Kuidas asendada kuivpärm presspärmiga, palju ma peaksin panema presspärmi? Aitäh vastamast!
Anu, soovitan kuivpärmi osta - lihtsam doseerida ja jagub ca 10 potisaia jaoks. Värsket pärmi võta ca 5-6 grammi maksimaalselt.
Kui kasutada presspärmi, siis mis järjekorras koostisained ja millega lahustan pärmi?
See retsept ongi seepärast geniaalselt lihtne, et on mõeldud kuivpärmiga tegemiseks. Kui vähegi võimalik, siis jälgida retsepti.
Meie poodides pole kuskil kuivpärmi. Mind huvitab ka, et kuidas teha saia tavalise pãrmiga?? :)
Mina olen teindu kõikaeg presspärmiga. Lahjendad selle soolaja veega ja segad jahu. Täätab imeliselt. Kuivpärmi kogemust ei ole aga presspärm töötab kindlasti!
Minu potisaiake tuli välja selline ja väga maitsev, eriti soojalt ja võiga. Tegin täpselt retsepti järgi, ei muutnud midagi ja ei muudaks ka kui et erinevaid jahusid võks katsetada - spelta-, kaera-, odrajahu. Kas oleks parem peen või sõre jahvatus?
Segasin ka kokku kõik täpselt nii nagu vaja. Mõõdud võtsid +-3 grm täpsusega. Saadud tainas jäi väga vedelaks... Jätsin kerkima.
Artur, lisasin pildi ka retsepti juurde, aga panen siia. Kui segada kokku 500 g (u 8,3 dl) nisujahu ja 450 g (ehk 450 ml) vett, saan mina sellise tulemuse:
Mis on valesti, et sai ikkagi natuke nätske jääb? Kogused mis retseptis on täpselt mõõdetud/kaalutud.
Mul on sama mure, sai jäi nagu pisut "kummine", et milles võib olla viga?
Kiire, lihtne, soodne, megamaitsev ja ülihelikiirusel kaduv ????
Olin ammu tahtnud teha, siis nägin retsepti, panin aga potisaia kerkima, potisai õnnestus, pere sõi koheselt kõik ära, väheks jäi meile, tuleb uuesti teha :)
Kui malmpotti ei ole, mis potid veel sobivad?
Mina tegin kaanega klaaspotis ja tuli väga maitsev! Siinseid pilte vaadates välimuselt ka samasugune.
Väga hea sai tuli!
Miks peab (email)malmopotti tühjalt kuumas ahjus pool tundi kuumaks ajama? Taigna muidu segasin kokku, homme siis ahju.
Tiit, pott peab olema ise ka tuline, siis saad krõbeda põhja ka. Tegin retseptis täpsustuse, et potile piisab u 10 minutist eelkuumutamisest :)
Aitäh! Juba parem. Eile, kui segasin täpselt retseptile kokku, oli kõik ok, ei olnud liiga vedel ega midagi, aga nüüd, ca 20 tundi möödas ja nagu vedelamaks läinud? Lähebki sellisena vormi? Või peaks lisama pisut jahu? Märkusena ütlem, et kasutasin spletat, mitte täistera, tavaline Veski-Mati.
Tiit, tainas kerkibki nii-öelda vedelamaks. Ära jahu küll juurde segama hakka, kuna sõtkuda pole vaja, siis kallad taina lihtsalt potti. Ma jagasin ülal ka samm-sammult pilte, seal taina paksus kenasti näha eri etappidel.
Ei seganudki. Sai maitses väga hästi ja nii lihtne teha! Küsimus veel, et kui spelta- või täisterajahu, kas jahu kogus ikka sama? Panin uue teo minema, kus panin spelta ja tavalise valge nisujahu pooleks. Ainuke, mis v-o veel ei õnnestunud, oli see, et sai tundus kuidagi tihe ja raske. Eks katsetan edasi!
Täna siis spelta ja tavaline valge jahu pooleks. Järjest paremaks läheb.
Väga maitsev ja lihtne teha :)
väga maitsev ja õnnestus hästi. Tainas ongi pehme, kerkis ja koorik mõnusalt krõbe. Tegemine väga lihtne, tänan retsepti eest!
Väga mõnus. Paneme kohe uue homseks kerkima.
Tegin 50 täistera speltajahu ja 50 nisujahu.
Kõik seda nii kiitsid ja nüüd aina teen ja teen ????
tegin täna esimest korda ja ilmselgelt ootab mind sama saatus....
Nii kerge teha.
Suurepärane, õnnestus eaimesel korral!:)
Head sai tuli!!!!
Sai ka järgi proovitud. Tegin täpselt nagu retseptis. Teinekord hoian tiba vähem ahjus, sest jube kõvaks läks koorik. Tahaks pehmemat. Aga käterätikuga kaetuna ja kaane all läks tiba paremaks. Teinekord proovin seemneid ka panna sisse.
Minul on vanaema ajast meeles, et saiale määriti pärast valmimist võid peale, ja tegin ka nii ennem, kui räti alla jahtuma panin, ja siis sai ka "koorik" pehmem.
Mina ja meie pere on sõltuvuses. Ja sõltuvus saabus peale 3ndat tegu, kus vana taigen oli andnud HOOPIS teise maitse. </br> viimane 2 korda olen teinud jahu pooleks täistera speltaga. Ja see on kohe eriti hea ja olen seganud viimase segamise ajal ka peotäie sihvkasi. <p>Ka avastasin ma, et kui esimeset kahte saia ei saanud röstida, et jäi kuidagi kummaline ja viskas pärmi haisu ülesse, eriti virisesid selle üle lapsed, siis speltaga on ka röstimise tulemus imeline. </br> tegu justkui ciabattaga. <p> <p>Kokkuvõtvalt 6 saia üle päeva-paari järjest tegemise järeldused</br> - tavalise pärmiga 5g on väga OK, lahjendan selle soola ja veega ja lisan sinna jahu</br> - kui kasutada eelmise taigna jääki uue taigna valmistamisel siis tõesti - see on hapusaiam ja kuidagi .... parem.</br> - olen kergitanud 13-20h ja väga maitse vahet ei näinud. </br> - peale 3ndat korda on koorik krõbe aga mitte liiga tugev. Kahtlustan et see võib olla ka oliiviõliga üleni pintseldamisest.</br> aga äkki seegi on selle vana taignakausi "süü" Oliiviõli lihtsalt piserdadaes jäid piserdamata kohad liiga kuiv-krõbedad</br> - sobib jahtununa kenasti ka röstida. Käitub ciabattalikult aga samas on sisu ikkagi niiskem</br> - nisu ja täistera spelta pooleks on saiane aga mitte nii raske saiane. on selline hapusaiane. </p> <p>EHK ET TÄNUD RETSEPTI EEST! </p>
Superhea!
Olen nüüd 2 korda teinud. Teisel korral panin nisujahu kaerajahuga pooleks. Sai nagu tummisem ja nätskem. Aga õnneks kerkis ikkagi väga kenasti ja küpses ka.
Aitäh, super hea retsept. Elus esimest korda sain pärmiga sõbraks, kuigi olen seda üritanud mitmeid ja mitmeid kordi.
See on tõesti imeline retsept! Meie pere lemmik!
Kui malmpotti ei ole kas sobib ka küpsetusvorm. Olemas ka klaaspott.
Sobib klaaspott, just täna katsetasin. Väga hästi tuli välja!
Tegin savipotis ja tuli ka imeline.
Mina tegin ka täpselt retsepit järgi. Juurde lisasin vaid seemnesegu. Imehea tuli. Ei jäänud taigen liig vedel. Ainuke viga, et valmis sai sai liiga ruttu otsa. Ja poest on otsas ka kuivpärm, rukki- ja speltajahu! Peab vist veskile minema. Aitäh Pillele retsepti eest!
Hea lihtne! Teen veel!
Nii äge! Aitäh Piret! ja aitäh Mari! Oleme ikka teie teenistuses <3
Eile esimest korda tegin nami nami retsepti järgi ja see tõesti hea sai ja kindlasti teen veel!
Ka ära proovitud. Hetkel jahtub, maitsnud veel pole. Kuna sobivat potti ei olnud, siis küpsetasin vormis.
Järgmine kord panen soola pisut vähem. Muidu lihtne ja hea.
Milles võib asi olla, kui sai tuli võrreldes teiste kommenteerijatega palju vähem kohev? Kuidagi lapik sai teine. Maitse oli hea, rohkem õhulisust oleks soovinud.
Maria, kui suur vorm Sul oli? Ja kas kerkis muidu kenasti? Küpsetusrežiimist pidasid kinni?
Vorm on 24cm ja kõrgus 12cm, kerkis kenast - pärast rusikaga alla surumist mitte nii hästi enam. Äkki sealt tekkiski viga? Küpsetusrežiimist pidasin väga täpselt kinni 30min kaanega, 20min kaaneta.
Maria, Sul on laiem vorm, ei saagi sama kõrge sai tulla, kui näiteks pildil on (minu vana malmpott on 20 cm läbimõõduga).
Tegin ka täna esimest korda. Imemaitsev ja imelihtne!
Miks on vaja pärmipakk hoolikalt sulgeda? Mis võib pärmiga juhtuda, kui seda ei tee?
Lahtub ära, Liis, ja järgmisel korral ei pruugi enam korralikult kergitada!
Väga maitsev potisai. Krõbe koorik ja pehme sisu, super. Küpsetasin kaanega klaasvormis. PS.soola ja õli paneksin järgmine kord vähem.
Väga väga hea-proovige ja te ei kahetse!
Kui kaua tohib taigna kerkima jätta? Kas 48h on juba liig ja läheb käärima/hapuks?
Väga maitsev tuli.Järgmine kord teen teiste jahudega ja magusa saia,sest mulle maitseb magus rohkem.
Uus aasta ja uue poti katsetus. Lihtne potisai!
see kokk on
Teen seda kogu aeg! Superhea! Meie pere lemmik.
Soovitan teha tumeda tatrajahu ja odrajahuga, 200+300 grammi.
Kuidas asendada pärm soodaga?
Sellist asendust ei saa teha. Nami-Namist leiad aga mitu soodaleiva ehk karaski retsepti.
Tegin ka ja väga maitsev sai :)
Esimene sai küpsetatud. Natukene nätske jäi. Eks tuleb veel katsetada. Supi kõrvale mõnus amps. Proovisin ka grilli vahel ja nii maitses rohkem. Väga lollikindel retsept.
Kas ainult malmpotis saab seda teha?????
Karita, mina olen testinud vaid nõukaaegses vanas malmpotis. Tean, et on küpsetatud ka klaasist pottides, aga ise pole proovinud ja siis on ilmselt ka küpsemisajad veidi teised.
Hommikukohvi kõrvale mõnus amps sooja potisaia ja munavõi näol :)
Nami-Nami lihtne potisai
Potisaia võlu seisneb selles, et tegelikku tööd on vaid 5 minutit, millele lisandub pikk kerkimisaeg. Kõige paremini saab saia küpsetada väiksemas malmpotis. Pildil olev malmpott on 20 cm läbimõõduga ja 12 cm kõrge.
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.