1360 g kirsstomateid
50 g suhkrut
12 g soola
2 sl külmpressitud oliiviõli + natuke veel pintseldamiseks
Kuumuta suures potis vesi keemiseni. Täida suur kauss jääkuubikute ja külma veega. Kata kaks äärega ahjuplaati küpsetuspaberiga. Kuumuta ahi 120°C. Aseta üks ahjurest alt teisele ja teine ülalt teisele siinile.
Lõika väikese terava noaga kirsstomatitelt varrepoolne kõva koht ära ja tee vastaspoolele väike X-kujuline sisselõige.
Võta suur peotäis tomateid ja viska keevasse vette. Umbes 30-60 sekundi pärast näed, et X-sisselõike juurest hakkab tomatite nahk tagasi keerama - siis võta suure vahukulbiga välja ja pane jääkuubikutega ja veega täidetud kaussi, et tomatid edasi ei küpseks.
Tee sama ülejäänud tomatitega.
Kui tomatid on jahtunud, siis koori tomatid väikese noa abil. Laota kooritud tomatid äärega ahjuplaadile.
Sega väikeses kausis suhkur, sool ja 2 tl vett - peaksid saama märga liiva meenutava segu. Sega juurde oliiviõli. Võta väike köögipintsel ja tupsuta soola-suhkru-õli segu kõikidele tomatitele.
Rösti tomateid 120-kraadises ahjus senikaua, kuni need on umbes veerand oma esialgsest suurusest. Kui Sul on mitu ahjuplaati, siis vaheta nende asukohti. Olenevalt ahjust võib selleks kuluda 2 kuni 6 tundi.
Serveri "tosinaid" kohe või pane sobiva suurusega karpi, nirista peale veidi oliiviõli ja kata kaanega. "Tosinad" säilivad külmkapis 2 nädalat või siis nt kilekotis sügavkülmas kuni 6 kuud.
Retsept siit.
Tosinad ehk röstitud tomatist 'rosinad'
Aeglaselt ahjus kuivatatud kirsstomatid maitsevad natuke nagu soolased rosinad, siit ka nimi "tosinad" :)