Vaarikabeseekook

Rootsipärasel kladdkaka-põhjal on marjane vaarikabesee. Rootsi toidukirjutaja Frida Skattbergi retsept.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Kladdkaka:

200 g võid

175 g tumedat 70% šokolaadi

4 muna

2,5 dl suhkrut

2 dl nisujahu

0,75 dl kakaopulbrit

1 tl vanillisuhkrut

0,5 tl soola

Vaarikabesee:

2 munavalget

1,5 tl sidrunimahla

1,75 dl suhkrut

100 g värskeid või külmutatud ja sulatatud vaarikaid

Valmistamine

Kuumuta ahi 175°C. Määri 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga. 

Haki šokolaad jämedalt. Pane koos võiga potti ning lase sulada. Sega ühtlaseks ja tõsta pott tulelt. 

Sega suhkur ja munad kausis omavahel. Sõelu juurde jahu, kakaopulber, vanillisuhkur ja sool, sega ühtlaseks. Siis sega juurde või-šokolaadiseg ja sega taas ühtlaseks. 

Tõsta tainas vormi, silu pealt ühtlaseks ning küpseta 175-kraadises ahjus 25 minutit. 

Samal ajal valmista ette vaarikabesee. Vahusta esmalt munavalged, sidrunimahl ja 0,75 dl suhkrut tugevaks vahuks (alguses vahusta aeglasemalt, siis kiiremini). 

Suru vaarikad katki koos ülejäänud suhkruga (kui kasutad külmutatud vaarikaid, siis sulata need ja nõruta kergelt). Lisa vaarikapüree vähehaaval munavalgevahule, seda edasi vahustades. Beseesegu peab olema üsna tugev!

Kui kladdkaka on olnud ahjus umbes 25 minutit (kontrolli, et koogi servad on küpsed, keskelt peab olema veel pehmem), siis võta see välja ja määri peale vaarikabesee.

Pane uuesti ahju ja küpseta veel 20 minutit, kuni vaarikabesee on kohati kuldpruun. Jahtudes beseekiht kõveneb. 

Lase koogil enne serveerimist tunnike külmkapis seista, siis võta vormist välja ja lõika tükkideks.

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR