1 kg toasooja maitsestamata toorjuustu (Philadelphia full-fat)
6-7 muna
300-400 g (peeneteralist) suhkrut
200 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort
1 sl nisujahu
Kuumuta ahi 220°C (pöördõhuga ahi 200°C).
Kui kasutad lauamikserit, siis pane kõik ained segamiskaussi ja sega lapiku mõla abil ühtlaseks. Võid segada ka lihtsalt metall-lusika abil kreemjaks ja ühtlaseks. Väldi ülemikserdamist!
Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga nii, et küpsetuspaber jääb vormist ikka mitu sentimeetrit kõrgemaks. Küpsetuspaberi abil on kooki kergem pärast vormist välja võtta ja kuna kook küpsedes kerkib kõvasti, siis ei valgu see vormist välja (jahtudes vajub kook jälle kokku).
Kalla tainas koogivormi ning küpseta 220-kraadise ahju keskmisel siinil umbes 35-45 minutit. Juustukook peab olema keskelt veel võdisev, aga pealt juba kenasti kuldpruun - vajadusel tõsta lõpus veidi kuumust või hoia kooki mõned minutid kauem ahjus.
Keera ahi kinni ja tee ahjuuks paokile, lase jahtuda, kuni koogivorm enam kuum pole. Siis tõsta tunnikeseks köögilauale jahtuma.
Siis pane kook jahedasse või külmkappi ja lase seal järgmise päevani jahtuda.
Tõsta kook küpsetuspaberi abil ettevaatlikult tordialusele, soovi korral eemalda alles nüüd küpsetuspaber. Lõika sektoriteks ja serveeri.
La Viña restoranis San Sebastianis pakutakse koogi kõrvale Pedro Jimenes šerrit.
Retsept siit. Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Baski juustukook
Kuulus baski toorjuustukook - "La tarta de queso de La Viña" - sai alguse ca 30 aastat tagasi ehk 1990. aastal La Viña-nimelises söögikohas San Sebastiani linnas Baskimaal. Inglise keeles kustutakse seda "Basque burnt cheesecake" ehk Baski "kõrbenud" juustukoogiks, sest erinevalt nt Manhattani toorjuustukoogist on see kook pealt kenasti kuldpruun. Tegemist on põhjata toorjuustukoogiga, mille valmistamine on imelihtne. Küll tasub aga kook valmis teha juba eelmisel päeval, siis jõuab see parasjagu taheneda.