500 g veisepõske või veise aba- või pähklitükki
1 porgand
1 sibul
30 ml Demi Glace kastet
20 ml Põltsamaa Kuldset dessertveini
soola ja musta pipart
Näkileivad:80 g nisujahu
20 g rapsiõli
100 g kuuma vett
peotäis kõrvitsaseemneid
peotäis päevalilleseemneid e. sihvkasid
Sinepikreem:20 g Dijoni sinepit
20 g mett
Veisepõske pole poest ega ka turult kerge leida. Kui tead hea lihavalikuga poodi, otsi seda sügavkülmaletist. Aba- ja pähklitükke peaks olema kergem leida, neid saab ka jahutatud kujul. Sulata sügavkülmutatud liha tavalises külmikus ööpäeva, eemalda kelmed. Vala pannile natuke õli ja jäta see maksimaalse kuumuse juures soojenema. Liha võid pruunistama hakata siis, kui õli pannil juba kergelt suitseb. Pruunista lihatükki mõlemalt poolt 3-4 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta ahjuvormi puhkama. Pane ahi 200 °C juurde sooja.
Koori porgand, sibul ja küüslauk. Lõika porgandist ja sibulast rattad, suru küüslauk noaga katki. Lisa need koos Demi Glace’i ja Põltsamaa Kuldse või muu meelepärase vedelikuga (õlu, õunamahl, punane vein, brändi, kalvados) ahjuvormi. Kata see tihedalt fooliumiga, et vedelik ei aurustuks. Pane vorm ahju ja lase 200 °C juures 15–20 minutit küpseda. Keera temperatuur 150 °C juurde ja lase lihal veel 5 tundi küpseda. Võta liha ahjust välja. Kui aega on, siis lase sel natuke jahtuda. Kui oodata ei malda, eemalda ettevaatlikult foolium. Tõsta liha lõikelauale ja tõmba kahe kahvli abil ribadeks. Liha peaks suurema vaevata kiududeks lagunema.
Pane rebitud liha kastrulisse ja vala läbi sõela juurde ahjuvormi jäänud vedelik. Kuumuta liha pliidil tasasel tulel segades, kuni vedelik on peaaegu aurustunud. Jälgi, et liha põhja ei kõrbeks. Võta pott tulelt, maitseta liha lõplikult soola ja pipraga. Võid lisada ka oma maitse järgi ürte või kastmeid.
Näkileivaks sega jahu ja näputäis või paar soola. Lisa ülejäänud komponendid ja sega ühtlaseks massiks. Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga. Kanna saadud mass märgade kätega siludes võimalikult õhukeselt küpsetuspaberile. Küpseta näkileiba 150 °C ahjus 30–40 minutit. Leib on valmis, kui see hakkab värvuma kuldseks.
Sinepikreemiks sega sinep ja mesi. Kui see tundub liiga igav, riivi juurde apelsinikoort.
Murra näkileivast suupärane tükk, tõsta sellele liha ja törts sinepit. Kaunista tüümianioksaga.
Retsept siit.
Mooritud veisepõsk seemnerikkal näkileival magusa sinepikreemiga
Sellist suupistet pakkus Karl Mäe (tänavatoiduauto Hungry Karl kokk) EV aastapäeval presidendi vastuvõtul 2016. aastal. Sääraselt mooritud veiseliha võib süüa nagu praadi kartulipüreega või ka panna tavalisele võileivale. Demi Glace’i kastme ja Põltsamaa Kuldse veini võib liha moorimisel asendada õlle, punase veini, brändi, kalvadose või õunamahlaga, isetehtud näkileiva asemel aga kasutada poe näkileiba.