Kana orzo ja sidruniga

Nigella Lawsoni retsept. Roa valmistamiseks on vaja kaanega paksupõhjalist ahjupotti, nt ovaalset malmpotti, kuhu kana mugavasti ära mahub (u 30 cm pikkust).

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 sl oliiviõli

1,5 kg või veidi rohkem kaaluv broilerkana

2 sidruni mahl ja riivitud koor

3 suurt küüslauguküünt

2 suurt porgandit (u 350-400 g)

2 keskmise suurusega porrut (u 400 g)

1 tl peensoola või 2 tl meresoolahelbeid

0,5 tl tšillihelbeid

2 tl kuivatatud estragoni

1,5 l külma vett

300 g orzo makarone

punt siledalehist peterselli

Valmistamine

Kuumuta ahi 180°C (pöördõhuga 160°C).

Koori porgandid ja lõika kangideks. Puhasta porrud ja lõika seejärel u 2 cm juppideks. 

Kuumuta õli paksupõhjalises ahjupotis. Pane kana potti, nahk allpool, ja prae tugeval tulel umbes 3 minutit, kuni kananahk on kenasti kuldne. Siis pööra kana "selili". 

Võta pott tulelt (või keera lihtsalt tuli kinni). Puista riivitud sidrunikoor ja hakitud küüslauk ümber kana, sega kergelt õliga läbi. Puista potti köögiviljad, siis maitsesta soola, tšillihelveste ja kuivatatud estragoniga. 

Kalla potti esmalt 1,25 liitrit külma vett ja siis vajadusel ülejäänud vesi, nii et kana oleks 2/3 ulatuses leemes (pruunistatud kanarind peaks välja jääma!). Lisa sidrunimahl.

Kuumuta nüüd uuesti keemiseni, vajadusel lükka köögiviljad leeme sisse tagasi. Kui roog podiseb, siis kata ahjupott kaanega ja tõsta kuuma ahju. Küpseta 1 tund 15 minutit. 

Võta roog ahjust välja, puista orzo ehk väikesed riisiterakujulised makaronid ümber kana. Pane potile kaas uuesti peale ning pane pott uuesti ahju 30 minutiks. Selle aja jooksul peaks orzo kenasti paisuma ja pehmeks hauduma leeme sees. 

Võta roog ahjust välja, eemalda kaas ja lase roal veel 15 minutit seista. Seistes imendub osa leemest veel orzo sisse.

Sega juurde 4 sl peenelt hakitud peterselli, siis puista veel 2 sl hakitud peterselli roale. 

Nipid ja soovitused:

  • Roog näeb väga efektne välja ja kana võib lauale viia tervena. Samas lihtsama serveerimise huvides võib kana esmalt tükeldada, siis potti tagasi panna, segada juurde 4 sl peterselli ja puistada peale 2 sl peterselli.
  • Soovi korral puista valmis roale ka veidi riivitud Parmesani juustu.
  • Orzo on riisiterakujuline makaron/pasta, mida armastatakse Vahemeremaades. Nami-Namis leiad nt sellised retseptid.
  • Kui vähegi võimalik, kasu mahedalt kasvatatud talukana. 

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR