1 sl oliiviõli
1,5 kg või veidi rohkem kaaluv broilerkana
2 sidruni mahl ja riivitud koor
3 suurt küüslauguküünt
2 suurt porgandit (u 350-400 g)
2 keskmise suurusega porrut (u 400 g)
1 tl peensoola või 2 tl meresoolahelbeid
0,5 tl tšillihelbeid
2 tl kuivatatud estragoni
1,5 l külma vett
300 g orzo makarone
punt siledalehist peterselli
Kuumuta ahi 180°C (pöördõhuga 160°C).
Koori porgandid ja lõika kangideks. Puhasta porrud ja lõika seejärel u 2 cm juppideks.
Kuumuta õli paksupõhjalises ahjupotis. Pane kana potti, nahk allpool, ja prae tugeval tulel umbes 3 minutit, kuni kananahk on kenasti kuldne. Siis pööra kana "selili".
Võta pott tulelt (või keera lihtsalt tuli kinni). Puista riivitud sidrunikoor ja hakitud küüslauk ümber kana, sega kergelt õliga läbi. Puista potti köögiviljad, siis maitsesta soola, tšillihelveste ja kuivatatud estragoniga.
Kalla potti esmalt 1,25 liitrit külma vett ja siis vajadusel ülejäänud vesi, nii et kana oleks 2/3 ulatuses leemes (pruunistatud kanarind peaks välja jääma!). Lisa sidrunimahl.
Kuumuta nüüd uuesti keemiseni, vajadusel lükka köögiviljad leeme sisse tagasi. Kui roog podiseb, siis kata ahjupott kaanega ja tõsta kuuma ahju. Küpseta 1 tund 15 minutit.
Võta roog ahjust välja, puista orzo ehk väikesed riisiterakujulised makaronid ümber kana. Pane potile kaas uuesti peale ning pane pott uuesti ahju 30 minutiks. Selle aja jooksul peaks orzo kenasti paisuma ja pehmeks hauduma leeme sees.
Võta roog ahjust välja, eemalda kaas ja lase roal veel 15 minutit seista. Seistes imendub osa leemest veel orzo sisse.
Sega juurde 4 sl peenelt hakitud peterselli, siis puista veel 2 sl hakitud peterselli roale.
Kana orzo ja sidruniga
Nigella Lawsoni retsept. Roa valmistamiseks on vaja kaanega paksupõhjalist ahjupotti, nt ovaalset malmpotti, kuhu kana mugavasti ära mahub (u 30 cm pikkust).