2 sl taimserasva või veiserasva
1-1,5 kg veiseliha (välisfilee)
klaas punast veini
400 g veisepuljongit
soola ja musta pipart
Kuumuta ahi 200 C (pöördõhuga ahi 180C).
Pane õli suures ahjupotis ahju ja kuumuta 5-10 minutit. Maitsesta veiseliha ümberringi soola-pipraga.
Aseta veiseliha potti, rasvane pool allpool. Tõsta pliidile ja kuumuta veidi aega, et rasv sulaks. Siis pööra liha ja pruunista ümberringi kergelt (u 5 minutit).
Nüüd pööra rasvapool üles ja tõsta ahju. Arvesta küpsetusaega järgnevalt:
10-15 minutit 450 grammi liha kohta: pooltoores (medium rare)
15-20 minutit 450 grammi liha kohta: poolküps (medium)
25-30 minutit 450 grammi liha kohta: küps (well done)
Poole küpsetamise peal pööra liha ümber.
Kui liha on saavutanud sobiva küpsusasmte, siis võta see ahjust välja, tõsta lõikelauale ja lase 15-20 minutit kergelt fooliumiga kaetult puhata.
Samal ajal kalla ahjupotist ära liigne rasv, aga hautamisleem jäta alles. Tõsta pott keskmisele tulele, siis lase keema tõusta. Kui praeleem sisiseb, lisa punane vein. Keeda, kuni vein on aurustunud, siis lisa veisepuljong ja keeda tasasel tulel u 5 minutit.
Siis kurna kaste läbi peene sõela.
Lõika veiseliha paksudeks viiludeks ja anna lauale koos kastmega.
Retsept siit.
Veisepraad
Küpsetatud veiseliha veini-lihapuljongikastmega sobib hästi ka pühadelauale.