Taani riivleivatort

See põnev kook on pärit Lõuna-Jüütimaalt Taanist. Taanis tuntakse seda kas “rugbrødslagkage” või “sønderjysk brødtorte” ja nagu ikka, liigub sellest palju erinevaid retsepte. Meie tegime sellise variandi. Kook on üsna vähemagus.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Tordipõhi:

4 suurt muna

100 g (pruuni) suhkrut

100 g riivleiba

2 sl kakaopulbrit

2 sl maisitärklist või kartulijahu

2 tl küpsetuspulbrit

näpuotsaga soola

50 g hakitud sarapuupähkleid

Vahele ja peale:

4 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

3-4 sl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

Sõstrakompott:

200 g musti sõstraid

3 sl tuhksuhkrut

0,5 dl vett

Valmistamine

Kuumuta ahi 180 C. Määri 24 cm läbimõõduga koogivormi küljed võiga, kata põhi küpsetuspaberiga.

Vahusta munad suhkruga tugevaks kohevaks vahuks. Sega kausis riivleib, kartulijahu, küpsetuspulber, näpuotsatäis soola ja hakitud pähklid omavahel, siis sega see munavahu hulka.

Kalla ettevalmistatud koogivormi ja küpseta 180-kraadises ahjus umbes 40 minutit.

Võta kook ahjust välja, lase esmalt vormis jahtuda ja siis restil täielikult jahtuda.

Sõstrakompoti jaoks pane kõik ained väikesesse potti, kuumuta keemiseni ja siis lase tasasel tulel podiseda 5-10 minutit. Lase jahtuda.

Lõika jahtunud kook kaheks kihiks.

Vahusta rõõsk koor suhkru ja vanillsuhkruga. Pane pool kreemist alumisele koogikihile, siis veidi marjakompotti. Tõsta peale teine koogikiht, kata ülejänud vahukoore ja marjakompotiga.

Nipid ja soovitused:

  • Võid koogi teha ka veidi suurema vormi sisse ja jätta ühekihiliseks (all riivleivabiskviit, siis vahukoor ja peal marjad)
  • Kui Sul on kaks ühesuurust koogivormi, siis võid küpsetada kaks õhemat riivleivakoogikihti ja need pärast teineteise otsa tõsta.
  • Sõstrakompoti asemel võid kasutada ka kodust sõstramoosi.
  • Kaunistuseks võid panna ka terveid värskeid või külmutatud marju.
  • Kaunistuseks võid kasutada ka hakitud või terveid röstitud sarapuupähkleid

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 08.06.2020 11:18

Väga mõnus kook - vähemagus, aga maitseküllane. Natuke lõi leivasupi nooti sisse. Kindlasti väärib kohta eestimaalaste toidulaual :)

anneli84
postitatud 23.08.2021 08:14

Tegin üleeile seda, aga kreemi sisse purustasin ka musti sõstraid. Ülihea kook.