1,4-1,5 kg kaaluv juurseller
Marinaad:0,5 dl rapsiõli
1 tl vedelat suitsu
näpuotsaga jahvatatud nelki
näpuotsaga jahvatatud vürtspipart
soola ja musta pipart
Glasuur:1 sl vahtrasiirupit või kasesiirupit
1 sl Skåne sinepit
1 sl rapsiõli
terveid nelgiterasid
Pese juurseller, koori ja lõika seejärel noa abil selliseks kenaks ja siledamaks ja ümaramaks.
Sega rapsiõli, vedelsuits ja vürtsid kausis omavahel. Pintselda juurseller pealt seguga, siis aseta ahjupannile. Küpseta 200°C juures pöördõhuga ahjus või 225°C juures ülalt- ja altküpsetamise režiimiga ahjus. Umbes 20 minuti pärast võta juurseller ahjust välja ja pintselda uuesti marinaadiga, siis pane ahju ja küpseta veel 20 minutit. Pintselda uuesti ja siis küpseta jälle 20 minutit (ehk kokku umbes tund aega).
Kontrolli juurselleri küpsust - seller on parajalt küps siis, kui sisetemperatuur on 85° C või kui terav nuga kenasti sellerist läbi libiseb.
Sega vahtrasiirup, sinep ja rapsiõli omavahel, määri paksu kihina sellerile ning puista siis peale riivsai. (Soovi korral torka nelgid juurselleri sisse). Küpseta nüüd veidi kuumemas ahjus (pöördõhuga ahjus 225°C juures või tavalises ahjus 250°C juures) veel 10-15 minutit.
Parim kuumalt või toatemperatuuril.
Retsept mugandatud siit. Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Juurselleripraad (vegan)
Tervelt küpsetatud juurseller on kaetud rootsi jõulusingile omase sinepi-riivsaiakattega. Siinse retsepti jaoks otsi poest u 1,5 kg kaaluv terve juurseller.