Õlles hautatud lühikesed ribid

Need ribid vajavad valmistamiseks aega - otsest tööd on küll vaid 15 minuti jagu, aga marineerimine võtab aega ning küpsetamisele kulub lausa 6 tundi.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

3 kg liharohkeid lühikesi veiseribisid (u 6 tk)

75 ml ehk 5 sl päevalilleõli

3 viilutatud sibulat

450 ml humalast Ameerika õlut (nt Point Amber või Samuel Adams Boston lager)

700 ml kanapuljongit

140 g "black treacle" siirupit

väike punt tüümiani

100 g ketšupit

100 g Ameerika sinepit

75 g pruuni kastet (brown sauce)

Marinaad:

2 sl Cayenne'i pipart

2 sl suitsupaprikat

1 sl röstitud vürtsköömneid

2 sl küüslaugupulbrit

1 sl peenestatud musta pipart

3 sl soola

6 sl päevalilleõli

Valmistamine

Valmista esmalt marinaad. Sega vürtsid ja sool kausis, siis sega juurde õli, nii et saad vürtsipasta. 

Tee iga ribi sisse terava noaga auk, siis määri vürtsipasta ribidele ja ribidesse. Aseta vaagnale, kata kinni ja tõsta järgmise päevani külmkappi maitsestuma. 

Järgmisel päeval kuumuta ahi 150C. 

Kuumuta õli suurel praepannil. Lisa sibul ning prae tasasel tulel umbes 20 minutit või kuni sibulad on kenasti kuldsed. 

Lisa pannile õli ning kuumuta, kuni õlu on redutseerunud poole võrra. 

Lisa puljong, treacle siirup ja tüümian.  Sega hoolega, siis kuumuta keemiseni.

Pane ribid suurele ahjupannile, kalla peale sibula-õlleleem. Kata hoolikalt fooliumiga. Pane ahju ja küpseta 150-kraadises ahjus umbes 5 tundi või kuni liha on hästi pehme.

Kui ribid on küpsed, siis võta ahjust välja ja tõsta vaagnale jahtuma. 

Kurna hautamisleem potti ja lase jahtuda. Siis koori pinnale kogunenud liigne rasv. Seejärel kuumuta tugeval kuumusel ja keeda kaste kenasti läikivaks. Sega juurde ketšup, sinep ja pruun kaste. 

Nüüd on aeg küpsetada ribid hõõguvate süte kohal või keskmise kuumusega gaasigrillil. Küpseta ribid ümberringi kenasti küpseks, siis pinstelda kastmega ja küpseta veel, kuni ribid on kaunilt kleepuvad. Tavalises ahjus aseta ribid ahjuplaadi kohale asetatud restil. 

Serveerimiseks tõsta peale sibularattad ja kõrvale nt mõni kapsasalat (coleslaw). 

Loe veel:

Retsept on mugandatud Briti ajakirjast BBC Good Food.

LISA KOMMENTAAR