3 kaunist emasfaasanit (küpsetamiseks valmis)
2 tl peenestatud kadakamarju
näputäis kuivatatud tüümiani
3 purustatud küüslauguküünt
tavalist või maapähkliõli
100 g õhukeselt viilutatud pancetta soolapeekonit
soola ja musta pipart
Võta faasan ja eemalda koivad. Selleks "siruta jalg", lõika linnulihakääride või terava noaga nahk jala ja rinna ühenduskoha juurest läbi. Otsi üles koht, kus koib karkassi küljes on ja murra sealt lahti. Tee sama teise poolega. Nüüd pööra faasan kõhuli ning eemalda lõigates selgroog ning seejärel ka rinnakuluu (rinnakuluuta küpseb faasan ühtlasemalt ja seda on hiljem lihtsam tükeldada). Jäta mõlemad rinnafileed nii-öelda üheks tükiks/kokku, aga eemalda võimalikult palju karkassist. Eemalda ka faasanirinnaku küljest nähtav kollakas rasv, laperdavad nahatükid jms.
Korda kahe ülejäänud linnuga. Keera puhastatud faasanirinnakud ja koivad ühekaupa toidukilesse ja pane külmkappi ootele.
Kuumuta ahi 140 C. Patsuta faasanikoivad köögipaberiga puhtaks. Pane ühekordse kihina ahjupannile või -plaadile, nahapool all. Puista peale kadakamarjad, ürdid, küüslauk ja maitsesta soola-pipraga. Kalla peale nii palju õli, et faasanikoivad oleksid napilt õliga kaetud. Küpseta 140-kraadises ahjus umbes 2 tundi või kuni liha on täiesti küps. Pööra neid poole küpsetamise ajal.
Kui faasanikoivad on küpsed, siis võta ahjupann välja ja lase koibadel õlis ja küpsetusrasvas jahtuda. Tõsta siis kogu pannitäis (koivad+rasv) külmkappi.
Serveerimise päeval:
Tõsta küpsetatud koivad ja küpsetamata faasanirinnakud toasooja. Kuumuta ahi 230 kraadini.
Maitsesta faasanirinnakud soola-pipraga ning kata pancetta-viiludega. Kaabi koivad puhtaks (kadakamarjad, küüslauk jms).
Aseta faasanirinnakud ahjuplaadile, jättes vahele ruumi ka koibade jaoks. Küpseta 230-kraadises ahjus 12 minutit. Tõsta pannile faasanikoivad ja küpseta veel 8-15 minutit, olenevalt faasanite suurusest ja soovitud küpsusastmest.
Võta ahjust välja, kata nt fooliumiga ja lase faasanil 5-10 minutit puhata. Siis lõika rinnafileed viiludeks, serveeri koos koibade ja pancetta-viiludega.
Retsept on mugandatud siit.
Sensatsiooniline faasaniroog
Alusta roaga serveerimisele eelneval päeval.