"Sole à la meunière" on klassikaline prantsuse kalaroog, mis koosneb kas tervest või fileeritud harilikust merikeelest (lestaline), mis on kastetud jahusse, praetud võis ja siis serveeritud sidrunimahla ja peterselliga maitsestatud pruunistatud võiga.
Klassikalises võtmes praetakse terve kala võis, kala fileeritakse serveerimisalusel laua juures.
Eemalda kalafileedest hoolikalt kõik luud. Maitsesta kalafileed soola ja pipraga. Siis kasta kalafileed jahusse, raputa üleliigne jahu maha.
Kuumuta pool võist suurel praepannil keskmisel kuumusel. Lisa kalafileed ja prae, nahapool all, 3 minutit. Siis pööra õhukese spaatli abil ümber ja prae ka teiselt poolt 2-3 minutit, kuni kalafileed on kuldsed.
Tõsta kala pannilt soojendatud taldriku peale, maitsesta kergelt soola-pipraga.
Pühi praepann köögipaberiga kuivaks, pane uuesti tulele ja lisa ülejäänud või. Kuumuta, kuni või kergelt pruunistub, siis sega juurde sidrunimahl ja hakitud petersell. Kuumuta paar sekundit, siis kalla kaste kalafileedele ja serveeri kohe.
Nipid ja soovitused:
Soovi korral lisa ka 2 sl pisikesi kappareid - need lisa pannile koos sidrunimahlaga.
Merikeel või-peterselli-sidrunikastmes (Sole meunière)
"Sole à la meunière" on klassikaline prantsuse kalaroog, mis koosneb kas tervest või fileeritud harilikust merikeelest (lestaline), mis on kastetud jahusse, praetud võis ja siis serveeritud sidrunimahla ja peterselliga maitsestatud pruunistatud võiga. Klassikalises võtmes praetakse terve kala võis, kala fileeritakse serveerimisalusel laua juures.