Lehtpeedigratään sinihallitusjuustuga

Seda rooga võib valmistada ühes suures ahjuvormis, kuigi portsjonvormides jääb see eriti elegantne.
NB! Jutt on lehtpeedist kui lehtköögiviljast, mitte nendest tillukestest "beebimangoldilehtedest", mida poes salatitaimena müüakse!

Kogus
neljale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

300-400 g korralikku lehtpeeti

2 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

100 g pehmet sinihallitusjuustu

riivitud muskaatpähklit

2 sl pehmet võid

50 g nn Panko riivsaia

soola ja musta pipart

Valmistamine

Kuumuta ahi 180 C.

Lõika lehtpeedilt lehed ära ja kasuta neid mõne teise roa valmistamisel. Varred lõika u 8 cm pikkusteks juppideks ja keeda neid soolaga maitsestatud vees 10 minutit. Siis nõruta ja jahuta kiiresti külma vee all, et need edasi ei küpseks. Lase köögipaberil taheneda. 

Kuumuta potis rõõsk koor keemiseni. Lisa potti sinihallitusjuust, alanda kuumust ja sega õrnalt, kuni juust on sulanud. Maitsesta muskaadi, soola ja pipraga. Lisa lehtpeedivarred potti ja sega juustukastmega läbi. 

Määri ahjuvorm või portsjonvormid võiga ning jaota lehtpeet koos sinihallitusjuustukastmega vormi(desse). Puista peale riivsai. 

Küpseta 180-kraadises ahjus 15-25 minutit (väikestes vormides küpseb kiiremini, suures vormis kauem). 

Nipid ja soovitused:

  • Panko riivsaiaga jääb vormiroog eriti mõnus ja hõrk, aga häda korral sobib ka tavaline riivsai.
  • Gluteenivaba versiooni jaoks kasuta gluteenivaba "saiapuru".
  • Kui soovid siiski ka lehti kasutada, siis võta 1-2 lehte sööja kohta, keera rulli ja lõika peenikesteks ribadeks. Kupata neid koos vartega viimased 2 minutit, siis jahuta-nõruta-tahenda ja sega koos vartega juustukastme hulka. 

Loe veel:

Retsept on mugandatud Stephanie Alexanderi raamatust "The Cook's Companion. The complete book of ingredients and recipes for the Australian kitchen". Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Pille

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 09.07.2017 13:55

See oli VÄGA-VÄGA-VÄGA maitsev, lausa hõrk! Kasutasin Aura sinihallitusjuustu.