100 g värskeid mürkleid või 30 g kuivatatud mürkleid
200 g kanapuljongit
50 g võid
2 õhukeselt viilutatud šalottsibulat
3 tüümianioksa (ainult lehed)
1 sl nisujahu
1 dl kuiva šerrit või valget veini
2 dl crème fraîche'i
6 tükeldatud kanakintsufileed
kimp rohelist sparglit
väike punt estragoni (ainult lehti)
400 g lehttainast
1 klopitud muna määrimiseks
soola ja musta pipart
Kui kasutad kuivatatud mürkleid, siis kuumuta puljong, lisa seened ja leota neid 10 minutit. Tõsta seened kurnlusikaga välja, kalla puljong läbi peene sõela ja hoia puljong alles (läbi sõela kurnamine aitab võimalikku puru ja mustust välja sõeluda). Kui kasutad värskeid mürkleid, siis puhasta seened hoolega. Pane mõned kenamad mürklid kaunistuseks kõrvale, ülejäänud lõika pikuti pooleks.
Kuumuta pool võist suurel ahjukindlal praepannil, lisa poolitatud seened ja prae 3-4 minutit. Tõsta pannilt kõrvale.
Lisa pannile ülejäänud või ning viilutatud šalotid. Lisa loorberilehed ja tüümianilehed ning prae tasasel tulel, kuni sibul pehmeneb.
Kui sibul on pehme, siis lisa jahu ja prae segades minut aega.
Kalla pannile šerri/valge vein ja lase susiseda, siis sega juurde vispeldatud seeneleotuspuljong või lihtsalt 200 ml kanapuljongit ning crème fraîche. Maitsesta soola-pipraga.
Kuumuta kaste keemiseni, lisa kanakintsutükid ning hauta tasasel tulel 10 minutit või kuni kana on küps. Eemalda loorberillehed ja tõsta pann tulelt.
Eemalda sparglitelt puisem varreots ning lõika sparglivarred 4 cm juppideks. Lisa pannile kanatükkide juurde, samuti lisa seened.
Kuumuta ahi 220 kraadini.
Kui Su praepann on liiga sügav, siis tõsta segu sobiva suurusega ahjuvormi.
Rulli lehttainas kergelt jahusel laual umbes 3-4 mm paksuseks, siis tõsta see pannile või vormi kohale, nii et kana-spargli-seenesegu oleks kenasti kaetud. Suru vajadusel servad kinni. Pintselda pealt munaga ja puista peale mõned meresoolahelbed ning kaunistamiseks mõeldud mürklid.
Küpseta 220-kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni tainas on kenasti sügavkuldset tooni. Lase 5 minutit jahtuda, siis serveeri.
Barney Desmazery retsept ajakirjast BBC Good Food.
Kevadine kana-spargli-mürklipirukas
Selles pannipirukas kohtuvad kevadine noorkana, spargel ja mürklid.