Õlles hautatud veisepõsk lisanditega

Serveeri marineeritud ja seejärel aeglaselt hautatud veisepõske odrakruubi "risotoga" ja õllesibulatega.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Valmistusaeg
4,5 tundi
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Hautatud veisepõsk:

3 veisepõske

500 ml tumedat ale-tüüpi õlut

2 küüslauguküünt

väike punt värsket tüümiani

1 loorberileht

750 ml veisepuljongit

Õllesibulad:

500 ml tumedat ale-tüüpi õlut

3 šalottsibulat või valget sibulat

oliiviõli

25 g võid

Odrakruubilisand:

1,25 l kanapuljongit

250 g lihvitud odrakruupe

6 küüslauguküünt

300 g 35% rõõska koort ehk vahukoort

50 g Parmesani juustu

veidi sidrunimahla

Valmistamine

Eemalda põskedelt kelme, pane puhastatud veisepõsed kaussi. Lisa küüslauk, tüümian ja loorberilehed, kalla peale õlu. Lase vähemalt 6 tundi või kuni järgmise päevani maitsestuda.

Kuumuta ahi 140 C. Tõsta veisepõsed marinadi seest välja. Kalla marinaad, küüslauk ja ürdid paraja suurusega ahjunõusse ja tõsta pliidile. Kuumuta keemiseni. 

Tõsta veisepõsed kuumale praepannile ja pruunista kergelt mõlemalt poolt. Lisa veisepõsed potti, siis lisa nii palju veisepuljongit, et põsed oleksid kaetud. Kuumuta keemiseni, siis kata pott kaanega. Tõsta pott 140-kraadisesse ahju ja kuumuta umbes 4 tundi, kuni veisepõsed on väga pehmed. Koori hautamise ajal paar korda hautamisleeme pinnale kogunenud liigne rasv. 

Kuniks veisepõsed ahjus hauduvad, tee õllesibulaid. Kalla õlu praepannile. Lisa terved koorimata sibulad ja keeda tasasel tulel umbes 20 minutit, kuni sibulad on pehmed. Lase sibulatel täiesti jahtuda, siiseemalda koor ja lõika sibulad kuueks sektoriks. 

Kui veisepõsed on küpsed, siis tõsta põsed kurnlusikaga leemest välja, samuti ürdid ja küüslauguküüned. Tõsta kõrvale. 

Pane pott tulele ja keeda hautamisleem kokku, kuni see on kleepjas. Pane veisepõsed uuesti leeme sisse ja hoia leeme sees soojas. 

Umbes 40 minutit enne serveerimist valmista odrakruubilisand. Pane kanapuljong potti, kuumuta keemiseni. Lisa lihvitud odrakruubid ja keeda 15 minutit. Tõsta tulelt, kurna ja pane nõrutatud kruubid keskmise suurusega potti. 

Pane küüslauguküüned väikesesse potti, lisa rõõsk koor ja kuumuta keemiseni. Keeda 3 minutit, siis püreesta köögikombainis või saumikseriga. Pane u 50 ml küüslaugupüreed kõrvale, ülejäänud kalla odrakruupidele. Hoia kruupe tasasel tulel soojas. 

Samal ajal eralda õllesibulatel kihid üksteisest. Kuumuta kuumal praepannil veidi õli ning või, lisa õllesibulad ja prae kergelt läbi, kuni sibulad on kuldsed.

Vahetult enne serveerimist lisa odrakruubilisandile riivitud parmesan ja veidi sidrunimahla ning maitse järgi soola.

Tõsta iga taldriku keskele paar lusikatäit odrakruubiputru. Lõika veisepõsed viiludeks, jaota odrakruubipudrule. Aseta igale taldrikule mõned õllesibulad ning nirista peale redutseeritud õlleleem. 

  • Algretseptis kasutatakse lihvitud odrakruupe (pearl barley), mida ei pea eelnevalt leotama. Eesti on üldiselt levinud sõkaldest puhastatud, aga lihvimata odrakruubid, mis vajavad keemiseks kauem aega või eelnevat leotamist, aga siis võib puljongit vähem kuluda!

Allikas: BBC Good Food, retsepti autoriks on James Martin.

LISA KOMMENTAAR