Veisepõse-Wellington piprakastmega

Krõbedas lehttainaümbrises on pehmeks hautatud veisepõsk. Küpseta kaks individuaalset Wellington-pirukat - mõlemale sööjale oma. Ajakirjas soovitati seda sõbrapäeva romantiliseks õhtusöögiks.

Kogus
kahele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 sl õli

350 g veisepõske, trimmitud

1 sl nisujahu

1 tl Inglise sinepi pulbrit

1 väikse punane sibul

3 tüümianioksa

1 veisepuljongikuubik

2 sl kuivatatud kivipuravikke (porcini)

tükk võid

1 purustatud küüslauguküüs

100 g hakitud pruune šampinjone

500 g lehttainast

4 viilu Parma sinki (Prosciutto di Parma)

1 lahti klopitud muna

100 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort

1 tl musta terapipart (peenesta uhmris)

Serveerimiseks:

keedetud või küpsetatud rohelisi aedvilju

Valmistamine

Kuumuta ahi 160C (pöördõhuga 140).

Kuumuta õli kaanega ahjupotis tugeval tulel. Lõika veisepõsk neljaks suureks tükiks, siis maitsesta soola-pipraga ja veereta sinepipulbri-jahusegus. Pane lihatükid kuuma õli sisse - õli peaks sisisema - ja pruunista ümberringi. 

Lisa tükeldatud sibul ja kuumuta, kuni sibul pehmeneb ja karamelliseerub. 

Lisa potti tüümian, puljongikuubik, kuivatatud kivipuravikud ja veidi soola-pipart. Lisa potti 450 ml vett, kuumuta segades. Kata pott kaanega, siis tõsta kuumutatud ahju 3 tunniks hauduma. Umbes poole küpsetamise ajal pööra lihatükid ümber. (Kui roog liiga kuiv tundub, siis lisa veidi vett). 

Liha küpsetamise ajal sulata pannil või. Lisa purustatud küüslauk ja prae minut aega, aga ära pruunista. Siis lisa hakitud šampinjonid ja prae segades 10-12 minutit või kuni seened on kuldsed ja pannile kogunenud vedelik aurustunud. Maitsesta ja tõsta siis kõrvale. 

Kui veisepõsed on pehmed, siis võta põsetükid leemest välja ja ribasta kahe kahvli abil. (Rasvatükid jms viska minema).

Kurna haudeleem läbi sõela, pane 3-4 sl leent potti tagasi, lisa ka praetud seened. Lase jahtuda, pane 3 tunniks või kuni 48 tunniks jahedasse ootele. 

Rulli lehttainas kergelt jahusel laual 3 mm paksuseks. Lõika välja neli ketast - 2 x 12 cm ketast ja 2 x 15 cm ketast. 

Aseta prosciutto singi viilud ristamisi väiksematele tainaketastele. Jaota lihasegu kaheks - pool aseta ühele ja pool teisele prosciutto-ristile. Tõsta prosciutto-viilud üle seene-veisepõsetäidise kokku. Siis pööra täidis ümber, nii et siledam pool jääb peale. 

Pintselda tainaservad munaga, siis tõsta peale suuremad tainaettad. Vormi käte abil nii, et saad kenad kuplikujulised pirukad. Suru servad kahvli või sõrmede abil kokku, nii et lihatäidis kenasti taina sees peidus oleks. Tee väikese noaga peale risti-rästi kergelt sisselõiked (aga mitte läbi kogu taina!), pintselda pealt munaga.

Ülejäänud lehttaainast võid lõigata näiteks südamed välja, need pirukate peale tõsta ja taas munaga pintseldada. Tee terava noaga iga südame mõlemale poole väike auk, et aur välja saaks küpsemise ajal minna. 

Aseta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pane vähemalt 30 minutiks või kuni 24 tunniks külmkappi tahenema. 

Kuumuta ahi 200C (pöördõhuga 180C9. Pane pirukad koos ahjuplaadiga ahju. Küpseta 30 minutit, kuni pirukad on kaunilt kuldpruunid.

Samal ajal kuumuta kurnatud hautamisleem, lisa rõõsk koor ja uhmris peenestatud pipraterad. Hoia kastet soojas serveerimiseni.

Serveeri pirukaid koos kastme ja roheliste köögiviljadega. 

Nipid ja soovitused:

  • Võid haudeleemest sibula ka täidise sisse hakkida/purustada - annab maitset juurde. 

Loe veel:

Allikas: BBC Good Food

LISA KOMMENTAAR