Šokolaadi-kamatort 'Lumepääsukesed'

Nami-Nami on aastaid korraldanud toredat isamaalist tordivõistlust. Parimate võistlustööde retseptid leiate ka siitsamast Nami-Namist.

Šokolaadi-kamatort "Lumepääsukesed" oli Kaare Sova võistlustöö "Tort isamaale 2013" võistlusel, kus see saavutas magusate tortide kategoorias auväärse teise koha.

Kogus
18 cm läbimõõduga tort
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

100 g võid

100 g tumedat šokolaadi (nt Bitter)

100 g suhkrut

2 muna

70 g nisujahu

30 g kamajahu

1 tl küpsetuspulbrit

Immutamiseks:

brändit või muud kangemat

Šokolaadikreem:

200 g tumedat šokolaadi

80 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort

2 munakollast

1 sl kuival pannil röstitud kamajahu

Vahele:

metsmaasika toormoosi

Katteks:

250 g toorjuustu

maitse järgi tuhksuhkrut

1 tl vanillisuhkrut

Beseeküpsised:

2 munavalget

8 sl suhkrut

Valmistamine

Beseeküpsiste retsept on allpool, aga tegelikult võiks ka need eelmisel päeval või vähemalt tordi serveerimise päeva hommikul valmis küpsetada.

Tordipõhja jaoks sulata potis madalal kuumusel või ja hakitud šokolaad. Jäta segu jahtuma. Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks ja sõelu hulka omavahel segatud jahu, kamajahu ja küpsetuspulber. Viimasena sega juurde jahtunud või-šokolaadisegu.

Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 18 cm vormi ja küpseta 175-kraadises ahjus, kuni koogi sisse torgatud puutikk kuivaks jääb. Selleks kulub 30-35 minutit. Lase tordipõhjal täielikult jahtuda ja seejärel lõika see kolmeks kihiks. 

Šokolaadikreemi jaoks pane potti rõõsk koor ja munakollased, sega läbi ja lisa juurde peenelt hakitud šokolaad. Tõsta pott vesivanni kohale ja sega pidevalt kuni šokolaad oli täiesti sulanud. Tõsta segu jahtuma.

Rösti kuumal kuival pannil supilusikatäis kamajahu, kuni see on veidi tumedam ja aromaatne. Sega kamajahu jahtunud kreemi hulka ja vahusta kreem mikseriga õhulisemaks (2-3 minutit).

Määri šokolaadipõhjale metsmaasika toormoosi, seejärel kreemi. Aseta peale teine põhi ja korda sama. Viimast, kõige pealmist põhja immuta lahjendatud brändiga. Lase tordil külmakapis üleöö maitsestuda.

Enne serveerimist sega toasoe toorjuust suhkrutega ja määri ühtlase kihina tordile. Kaunista tort külgedelt beseeküpsisepuruga ja pealt beseest pääsukestega.

NB! Beseega kaunistades tuleb meeles pidada, et seda tuleb teha alati vahetult enne serveerimist, sest pikema aja möödudes sulab besee kreemi niiskuse tõttu ära. Vahukoore- ja kohupiimakreemidega kiiremini (paari tunniga), toorjuustukreemiga aeglasemalt, võikreemi peal püsib besee kõige kauem krõbe ja ilus.

Beseeküpsiste jaoks vahusta munavalged alguses aeglasel käigul kuni tekib ühtlane vaht. Lisa järk-järgult suhkrut ja kiirust. Vahusta kuni tekib tugev läikiv vaht, mis miksrilabade väljatõstmisel teravaid tippe moodustab.

Tõsta saadud beseesegu kilekotti, lõika ots ära ja pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile küpsised ja pääsukeste kujud (joonista A4 paberile pääsukeste piirjooned ja aseta joonis küpsetuspaberi alla, et oleks lihtsam ilusaid beseekujusid saada).

Küpseta/kuivata beseesid 100-kraadises ahjus 1 tund, siis keera temperatuur 70 peale ja jäta küpsised ahju 4-5 tunniks, kuni besee paberi küljest kergelt lahti tuleb ja kuiv on. Ahjuukse vahele aseta puulusikas, et niiskus välja pääseks.

Loe Kaare blogipostitust siit.

LISA KOMMENTAAR

Kaare
postitatud 22.02.2017 15:19

Metsmaasikad, šokolaad ja besee - see oli mahlane ja maitsev tort!