1 kg tooreid puhastamata krevette
3 sl oliiviõli
1 hakitud suur sibul
1 tükeldatud apteegitill e. fenkol
2 sl brändit
1,5 dl kuiva valget veini
1 sl kontsentreeritud tomatipastat ja/või
200-400 g konservitud purustatud tomateid
1,5 l kalapuljongit
0,5 tl paprikapulbrit
näpuotsaga safranit
Serveerimiseks:Esmalt pane kalapuljong hakkama.
Puhasta hiidkrevetid, kõik pead-sabad hoia alles. Eemalda puhastatud krevettidelt ka "soolikas" ning pane krevetid kõrvale. (Krevetikestad ja sabad loputan ma kiiresti sõela all läbi, kuigi see pole hädavajalik).
Kuumuta suures potis oliiviõli. Lisa krevetikestad ja kuumuta keskmisel kuumusel mõned minutid, aeg-ajalt segades, kuni krevetid värvi muudavad.
Lisa tükeldatud sibul, apteegitill ja porgandid, maitsesta vähese soolaga ning kuumuta kümmekond minutit, aeg-ajalt segades.
Kalla potti brändi ja valge vein ning kuumuta tugeval tulel minut aega, et alkohol aurustuks.
Siis sega juurde tomatipasta ja/või tomatid, lisa kalapuljong, loorberilehed ja paprikapulber ning safraniniidikesed. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust, kata pott kaanega ning lase 30 minutit mõõdukalt tasasel tulel podiseda.
Tõsta pott tulelt ning püreesta supp (sh kõik krevetikestad!) köögikombainis või kannmikseris jaokaupa peeneks. Ole ettevaatlik! Kindlasti kata kannmikseri või köögikombaini kaas köögirätikuga ja hoia kaant tugevasti all, muidu tuleb pärast tükk aega kööki koristada ;)
Peeneks püreestatud supp tõsta poti kohale tõstetud peenele metallsõelale ning hõõru hästi hoolikalt ja korralikult läbi sõela, et võimalikult palju maitset kätte saada. (Kuivaks hõõrutud massi võid tilga vee või kalapuljongiga uuesti kannmikserisse panna ja veel kord püreestada ning läbi sõela hõõruda). Sõelale jäänud täiesti kuiv mass viska minema.
Kui kogu supp on potti tagasi kurnatud-hõõrutud, siis lisa potti puhastatud krevetid. Kuumuta suppi umbes 10 minutit, siis töötle jälle köögikombainis või kannmikseris ühtlaseks ja hõõru jälle supisegu läbi sõela. Sõelale jääv vähene kuiv krevetisegu viska minema. (Kui soovid, võid mõned kuumutatud krevetid enne püreestamist kõrvale tõsta ja neid garneerimiseks kasutada).
(Kui soovid, võid supi nüüd kuni 24 tunniks külmkappi panna või kuni 1 kuuks sügavkülmutada. Viimasel juhul tõsta supp serveerimisele eelneval päeval külmkappi sulama).
Sega juurde rõõsk koor ning soojenda supp uuesti läbi. Timmi maitse parajaks ning serveeri. Garneeri apteegitillioksakese ja mõne praetud kreveti või nt kuningkrabiga (fotol).
Õnnestus hästi, maitse on super! 1/3 tegin 200 ml vahukore ja 10 krevetiga pastakastmeks. Ülejäänu panin sügavkülma, kuiva krevetisegu saab jupphaaval koer endale:)
Bisque
Bisque on Prantsuse köögist pärit hõrk ja sametine mereannisupp. Supi tegemine on üsna aeganõudev, aga tegelikult pole seal midagi keerulist.