6 hakitud küüslauguküünt
suur punt värsket münti
jämedat meresoola
1.5 kg tükk mõõkkala (u 12 cm paks, lõigatud keskelt)
1.75 dl külmpressitud oliiviõli
2.5 dl kuiva valget veini
Kuumuta ahi 200 C.
Haki küüslauk, mündilehed ja sool omavahel, nii et saad jämedakoelise pasta. Tee mõõkkala sisse terava noga umbes 5 cm sügavused sisselõiked, piki need küüslaugu-mündiseguga. Hõõru kala mõlemalt poolt pealt ka seguga sisse.
Nirista madala ahjuvormi põhja oliiviõli, tõsta peale mõõkkalaratas ning nirista peale ülejäänud õli. Küpseta 15 minutit 200-kraadises ahjus.
Võta vorm korraks ahjust välja, kalla kalale valge vein. Pane uuesti ahju, siis tõsta kala veidi jahedamasse ahju, 170 kraadi juurde, ning küpseta veel umbes 15 minutit, kuni kala on küps.
Võta ahjust välja, kata pealt fooliumiga ning lase ümbes 10 minutit tõmmata enne serveerimist.
Nero d'Avola't on alati peetud viinamarjasortide "inetuks pardipojaks", kuid Tasca d'Almerita veinimeistrite abil näitab ta end kui "elegantne luik", õrn, pehme ja nõtke. Tasca d'Almerita veinimaja eksperiment kinnitab seda ja parima tulemuse annab see unikaalne viinamari segades teda Cabernet Sauvignon'iga. Tulemuseks on lummav vein, kõige uuem õis Tasca lilleaias. Cygnus on luik, mida Richard Wagner oma silmaga Villa Tasca aias nägi ja mille tulemusena sündis Parsifal. Noor luik, puhas, lummav ja ultramoodne.
Cygnus (ladina keeles "luik") valmistatakse 60% Nero d'Avola ja 40% Cabernet Sauvignon viinamarjadest, mis on kasvanud Regaleali veinivaldusel Palermo linna lähedal Sitsiilias. Veiniaiad hõlmavad kokku 18 hektarit, pinnases saviliiv ja meremuda, puud on istutatud ajavahemikus 1970 kuni 1999. Viinamarjad koristatakse seotembri lõpus. Veinivirde leotus kestab 2 nädalat, fermentatsioon roostevaba terasest mahutites, kus temperatuur ei üle 28 kraadi. Laagerdumine 225 liitri suurustes prantsuse Allier ja Troncais tammevaatides 14 kuud, 30% uus tamm, ülejäänud kord või kaks varem kasutatud.
Veinil on intensiivne rubiinpunane värvus, aroomis eristuvad selgelt mustad marjad ja puuviljad koos grafiiti meenutava nüansiga, mida sageli seostatakse Cabernet sauvignon viinamarjaga ja mooruspuu, mocca ja kirsi nootidega, mis on omased just Nero d'Avola marjale. Maitses tunda head marjasust koos tammevanilje, tobacco ja musta pipraga. Väga kompleksne vein rikkaliku ja küllusliku lõppmaitsega.
Sobiv kaaslane küpsetatud lihatoitudega, rikkaliku lihast pastaga, grillitud veise- või vasikalihaga. Soovitav serveerimistemperatuur on 16 kraadi ja võimalusel dekanteerida vein vähemalt 30 minutit enne serveerimist. Aaastane kogutoodang umbes 40.000 pudelit.
Mõõkkala küüslaugu ja mündiga
Ruota di Pesce Spada retsept on pärit Anna Tasca Lanza kokakoolist Sitsiilias. Tervet paksu "mõõkkalaratast" (ruota = ratas it.k) valmistatakse sellisel moel Palermos.