Supp suitsukoodi ja valgete ubadega

USAs on see supp tuntud kui senati oasupp (Senate bean soup). Nimelt käskis või palus keegi 20. sajandi alguses (Knute Nelson aastal 1903?), et lihtne oasupp peaks olema Kapitooliumi sööklate-restoranide menüüs.  Kreemikas ja kreemjas püreesupp suitsulihakuubikutega oli odav ja kodune ning pidi saatma rahvale - ja senaatoritele - sõnumi, et südames on nad kõik väikelinna poisid-tüdrukud. 

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

450 g kuivatatud valgeid ube (nn navy beans)

2 l vett

1 suitsutatud seakoot

1 sl võid

1 peenelt hakitud sibul

soola ja musta pipart

Valmistamine

Pane oad eelmisel õhtul külma vette ligunema. Enne supi keetmist loputa ja nõruta. 

Pane oad, seakoot ja 2 liitrit vett viieliitrisesse potti. Tõsta pott mõõdukalt tugevale tulele, kuumuta keemiseni. Siis alanda kuumust ning hauta mõõdukalt madalal kuumusel umbes 1,5-2 tundi kuni oad on pehmed. 

Samal ajal kuumuta või pannil keskmisel kuumusel. Lisa peenelt hakitud sibul ning prae aeg-ajalt segades umbes 5 minutit. Lisa supile. 

Jäta supp hästi madalale tulele sooja. Võta seakoot välja, lase veidi jahtuda ja siis lõika liha väikesteks tükkideks (kamar, kont, liigne rasv jms viska minema). Pane liha uuesti potti. Tambi mõned oad katki, et supp veidi tummisem oleks. Maitsesta soola-pipraga. 

Nipid ja soovitused:

  • Algretseptis soovitati kasutada "navy beans" ube, mis maakeeli on pärload.

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR