Gâteau Marcel

Väga populaarne šokolaadikook Taanis, kus seda peetakse Prantsuse köögi heaks näiteks. Retsepti jagas ja koogi tegi kuulsaks Michel Michaud, 1946. a. Prantsusmaal sündinud ja 1971. a. Taani kolinud Prantsuse kokk. Michel Michaud' peetakse prantsuse kulinaaria maaletoojaks Taanis.  Koogi valmistamisel on tore nipp - jahuvabast šokolaaditainast pannakse ahju küpsema vaid pool, ülejäänud tainas pannakse küpsetatud koogipõhjale mousse'i ehk šokolaadivahuna.  Valmista kook serveerimisele eelneval päeval. 

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

200 g tumedat šokolaadi

200 g võid

200 g suhkrut

6 suurt muna

Serveerimiseks:

kakaopulbrit

šokolaadist kaunistusi

Valmistamine

Sulata šokolaad ja või vesivanni kohale asetatud kausis. Sega ühtlaseks ja lase veidi jahtuda.

Eralda munakollased munavalgetest. Klopi ühes kausis munakollased 2/3 suhkruga kohevaks ja heledaks vahuks. Teises kausis klopi munavalged kohevaks ja tugevaks vahuks, lisa ülejäänud suhkur jaokaupa juba valgele munavalgevahule. 

Sega šokolaadisegu ettevaatlikult munakollasevahu hulka. Siis sega juurde munavalgevaht - esialgu umbes kolmandiks, siis hästi ettevaatlikult ülejäänud.

Määri 24 cm lahtikäiv koogivorm korralikult võiga ning puista kergelt üle suhkruga või kakaopulbriga. Kalla pool šokolaaditainast vormi ning küpseta 30 minutit 175-kraadises ahjus. Ülejäänud šokolaaditainas tõsta selleks ajaks külmkappi tahenema. 

Võta küpsetatud kook 30 minuti pärast ahjust välja, isegi kui see veel natuke "toores" paistab. Kook peaks ahjust välja võttes kokku vajuma - nii peabki olema! Lase jahtuda, soovitatavalt jahedas. 

Siis määri jahtunud koogile külmkapis hoitud ülejäänud šokolaadisegu*. Silu pealt kenasti ühtlaseks ja siledaks. Siis tõsta kook vähemalt mõneks tunniks või soovitatavalt järgmise päevani külmkappi.

Enne serveerimist libista terava noaga mööda koogivormi siseäärt, et kook kergesti välja tuleks. Sõelu koogile veidi kakaopulbrit, kaunista tumedate, heledate või valgete šokolaadilaastudega. 

  • Mõnedes retseptides määritakse küpsenud šokolaadikreemikihile õhuke kiht apelsinimarmelaadi ja alles siis kallatakse peale ülejäänud šokolaadikreem. 
LISA KOMMENTAAR

Keiu
postitatud 10.02.2015 18:16

Ma sõin just pool kooki ära :D Läheb kindlasti kordamisele.

Tiina
postitatud 15.02.2015 12:24

Tegin 4 muna ja 133 g muude ainetega :) Põnev šokolaadine kook, aga samas mitte liiga mõrkjas (kasutasin Odense šokolaadinööpe). Panin kahe kihi vahele pisut jõhvika-apelsinikastet, sest pelgasin, et tuleb liiga šokolaadine. Aga ei oleks vaja olnud peljata :)

Markus
postitatud 20.02.2015 14:50

Kas salmonellat ei saa sellest?

mann
postitatud 26.02.2015 23:19

Mul tuli ka kohe mõte, et hm toores muna ja... Ainult kindlate talumunadega julgen seda kooki nii teha.

Pille
postitatud 27.02.2015 09:07

Markus ja Mann - millal te viimati salmonella-puhangust kuulsite Eestis? Mina olen teinud šokolaadi- jm vahte nii kodu- kui ka poemunadest*. Tooreid mune (nagu siin vahuosa sees) ja pooltooreid mune (nt pošeeritud mune) soovitatakse vältida rasedatel, väikelastel, vanuritel ja muidu haigetel-nõrkadel - kui nad mingi ime läbi peaks salmonella saama, siis võib see raskemini kulgeda. * Meil on endal kanad kodus Viimsis. Poest ostan juba aastaid praktiliselt ainult vabakäigukanade mune. Õnneks on viimaste valik täitsa korralik juba.

mari
posted on 09.03.2017 23:30

jah.sellel sügistalvel oli salmonellapuhang tallinna lasteaias (http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/lasteaia-etteheide-lapsevanemad-vahetasid-salmonelloosi-kohta-infot-kuigi-laboratoorne-kinnitus-puudus?id=76378107) ikka peab täpselt teadma - mis mune kasutada :)

kanahakkliha
posted on 14.12.2017 11:14

Kook on kahtlemata hea, aga palun ärge väitke, et ohtu pole või on liiga minimaalne. Salmonellal (ega ka teistel võimalikel mikroobidel) pole vahet, kas need on kodumunad või poemunad, kas need on vabakäigukanad või mitte. Haiguskandja (kasvõi mõni hulkuv loom koduõues) võib saastada pinnase, vee ja sattuda ringiga kanadesse, sealt munadesse. Kunagi ei saa 100% kindel olla, isegi kodumunades. Pigem usaldaksin tuntumate ettevõtete "poemunasid", kes vähemalt oma hea maine tagamiseks saavad läbi viia rohkem analüüse ja erinevaid meetodeid ohutuse seisukohast.

ilse
posted on 13.08.2018 14:20

Sellepärast ma ostangi poest mune ;)

Karima
postitatud 07.03.2015 15:47

nii minul on ta külmas :P see nn toores taigen oli juba nii hea :)

Erika V. meili teel
postitatud 11.03.2015 14:02

Tere ! Kook ( Gateau Marcel) oli väga hea ja maitses ka teistele sünnipäevalistele. Šokohoolikutele täis elamus. Plaanin järgmine nädal oma sünnipäevaks seda kooki uuesti teha. Aitäh teile paljude huvitavate retseptide eest ja teie raamat on mul kodus ka aukohal.

Triky
postitatud 12.02.2016 20:52

See kook oli hää, kohe väga hää! Tänan, abikaasal õnnestus mulle tükk hoida ja just lõpetasin selle nautimise!

Vandiste
postitatud 02.07.2016 17:35

Ma ütlen, et see on parim šokolaadikook, mis ma viimase aasta jooksul olen söönud. Kohe kahju et igaühele ainult 1 tükk jagus. Järelikult tuleb uuesti teha :)

Pille
posted on 02.07.2016 17:45

Nii tore, et meeldis, armas Vandiste!

Kairit
postitatud 19.09.2016 17:57

Peljates šokolaadi liigset intensiivsust lisasin kahe kihi vahele särtsaka musta sõstra mousse'i. Midagi paremat ei oskagi tahta :) Maitsed saavutavad minu arvates oma täiuse kolmandal päeval, siis on kook kõige parem, nii et hea võimalus külaliste ootuses kook aegsasti valmis teha.

Heli
postitatud 05.03.2017 16:29

kahe kihi vahele panin külmutatud vaarikaid, väga mõnus jäi :-)

katikoplime
postitatud 08.03.2017 13:48

Üks vaieldamatult lemmik šokolaadikook. Lihtne teha ja keele viib alla!! :)

e4retseptiraamat
postitatud 24.10.2017 12:31

Väga väga maitsev kook! Olen teinud seda mitu korda ja tuleb kindlasti veel tegemisele. Nii mahlane ja mõnus, lihtsalt sulab suus! Aitäh! http://e4retseptiraamat.blogspot.com.ee/2017/05/sokolaadikook-gateau-marcel.html

Heidi Saare
postitatud 28.10.2017 19:44

Ei kasutanud suhkrut, küll aga muud magustajat ja ei häbene öelda, et sõin pool kooki üksi ära. Peab vist külmkapis magama ja valvama, et teisest poolest ilma ei jää. Supervärk :)

Sirli Arro
postitatud 27.11.2017 15:32

Ülimalt maitsev ja lihtne teha. Hoiatus - võib tekitada sõltuvust :)

Heidi Saare
postitatud 28.11.2017 08:34

Just üleeile tegin, viimase aja lemmik :)

Mariann Seli
postitatud 29.11.2017 12:22

Minu lemmik ja ülilihtne teha!

Daily
postitatud 25.12.2017 13:42

Šokahoolikud jäid rahule! Granaatõuna seemned andsid mõnusat värskust ja hapukust lisaks.

Sirje Arikas
postitatud 13.01.2018 19:50

Nii hää!

mari
postitatud 21.09.2018 22:18

koogi asemel tuli ahjust välja hoopis kuum muna ja kook oli toore muna maitsega,nyyd teame vähemalt,et järgmine kord teeme tavalist šokolaadikooki,kuid siiski aitäh erilise kogemuse eest (kui on pidu tulemas ei soovitaks teha)

Pille
posted on 21.09.2018 22:30

Mari, Sul läks kahjuks siiski midagi valesti, ilmselt ahju temperatuur liiga madal. Soovitame järgmisel korral lisatermomeetrit kasutada. Usu mind, need siin eespool on kõik reaalsete Nami-Nami kasutajate kommentaarid, nii et retseptis siiski asi pole. Kook on hea ja retsept samuti!