Kardemoni-martsipanikook

Rootsis on nende vastlakuklitest inspireeritud erinevad küpsetised hetkel väga popid :)

Siin on kardemon ja martsipan pandud kladdkaka-stiilis koogi sisse, vahukoort anna kõrvale. 

Kogus
kümnele kuni kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

150 g võid

3 muna

150 g nisujahu (u 2,5 dl)

150 g suhkrut

1-2 tl peenestatud kardemoni

1 tl vanillisuhkrut

0.25 tl soola

100 g martsipani

Serveerimiseks:

tuhksuhkrut

kergelt röstitud mandlilaaste

2 dl vahukoort

Valmistamine

Kuumuta ahi 175 kraadini. Vooderda 22 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga, vormi seinad määri võiga (soovi korral puista servad riivsaiaga üle). 

Sulata või, lase jahtuda. Riivi martsipan jämeda riiviga. 

Sega kausis suhkur ja munad, aga ära vispelda - rootslaste kladdkaka on tihke, mitte õhuline.Sega juurde jahu, kardemon, vanillisuhkur ja sool. Sega juurde jahtunud sulavõi, viimasena lisa jämedalt riivitud martsipan. 

Kalla tainas ettevalmistatud koogivormi, koksa vormi korra vastu tööpinda, et õhumulle taina sisse ei jääks. Küpseta 175-kraadise ahju keskosas umbes 20-25 minutit. 

Lase koogil vormis jahtuda ja siis tõsta võimaluse korral veel paariks tunniks jahedasse. Võta vormist välja ja lõika tükkideks.

Serveerimiseks on variante mitmeid:

  • Puista koogile tuhksuhkrut, kõrvale paku vahukoort.
  • Kata kook vahukoorega, puista peale kergelt röstitud mandlilaaste. 

Idee on mitmest rootsikeelsest blogist (Jenny's matblog, dessertordisaster), pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse

LISA KOMMENTAAR